tikvice

4 ideje za lagane letnje recepte

Umesto masnih i teških jela kojima se sladimo i grejemo u hladnijim danima, na trpezu iznesite ove osvežavajuće i ukusne letnje delikatese koji se lako i brzo spremaju!

Čuveno pitanje „A šta danas da kuvam?” muči nas tokom cele godine – nema sezone u kojoj se ne javlja, a lako je upasti u rutinu sa nemaštovitim obrocima tek osrednjeg ukusa ili brzom hranom.

Predlažemo vam da tople dane iskoristite da razbijete monotoniju; iskoristite bogatu ponudu svežeg voća i povrća i grilove na otvorenom da pripremite ukusne letnje specijalitete, za koje je potrebno samo malo mašte i volje, bez višečasovne pripreme. Ova jela spremaju se lako, a u njima će uživati svi.

#1 Cvetna pica sa mocarelom

Retki su ljudi koji ne vole picu jer ona dolazi u brojnim varijantama, i svako ima svoju omiljenu. Za vegetarijance, vegane i mesojede, sa mesom, sirevima, ili svime što vam padne na pamet, tankim ili debelim testom – i uvek se pojede!

Ovo je letnja varijanta svačijeg omiljenog jela, ukusna koliko i dekorativna.

Za testo

  • svež kvasac ili kesica suvog kvasca;
  • 20 prepunih kašika brašna;
  • po kašičica šećera i soli;
  • 2 dl tople vode.

Za fil

  • cvetovi tikvica i / ili drugo jestivo cveće;
  • tikvice iseckane na tanke kolutove;
  • mocarela;
  • 2 kašike pinjola;
  • 2 čena belog luka;
  • maslinovo ulje;
  • so, biber, ruzmarin.

Picu pripremite tako što ćete po razvučenom testu razmazati maslinovo ulje, začiniti solju, biberom i ruzmarinom po ukusu, posuti fino usitnjenim belim lukom, a onda dodati i mocarelu i šnitove tikvice, a preko pinjole. Pri kraju pečenja pice (dvadesetak minuta ili manje, na 200 stepeni), poređajte cvetove po pici i dopecite još nekoliko minuta.

Pica se može peći u rerni, a kada je u pitanju pizza pekač cena nije visoka, pa ga možete nabaviti za pripremu pice, ali i drugih brzih letnjih jela bez uključivanja rerne i ringle.

#2 Taljatele od tikvica sa piletinom i pistaćima

Istina – priprema špageta, makarona i drugih vrsta paste ne oduzima puno vremena, ali bliži se leto i potrebno je otarasiti se viška kalorija što pre, ili makar pripaziti da se kilogrami ne natalože pred odlazak na plažu nakon sata u teretani!

Zadržite oblik i divan ukus, bez viška ugljenih hidrata: uz pomoć ljuštilice za krompir ili posebne seckalice koja povrće seče u obliku špageta, možete iseći povrće na trake, lagano ga propržiti da omekša i dobiti idealnu zamenu za pastu. Za današnji ručak, probajte ovaj recept:

  • isecite piletinu na kockice i propržite je na non – stick tiganju;
  • dodajte malo butera i začine (predlažemo zeleni biber, vlašac, origano, so);
  • u mešavinu sipajte tikvice isečene na trake i propržite sve;
  • pri kraju spremanja pospite jelo šakom očišćenih pistaća, i jedite toplo.

Jelo se sprema ukupno pola sata, a ako želite da ga obogatite dodajte i malo neutralne pavlake za kuvanje. Lepo ide uz rashlađeno belo vino.

#3 Salata od kinoe, nara i feta sira

Kinoa je veoma zdrava, zasićuje na duže staze i može se jesti topla ili hladna, a dobro se kombinuje sa mnoštvom sastojaka. Ovu salatu možete sipati kao prilog, ili jesti kao poseban obrok.

Sastojci

  • šoljica kinoe;
  • parče feta sira;
  • šaka nara;
  • listići badema;
  • sitno seckani, svež peršun, korijander i malo nane;
  • limunov sok;
  • maslinovo ulje;
  • so, biber po želji.

Priprema

Isperite i skuvajte kinou prema uputstvu (1 šolja kinoe u 2 šolje posoljene vode), i dodajte sastojke kada se ohladi. Jede se hladna, i drži u frižideru.

#4 Batat sa suvim grožđem

Egzotična kombinacija hrskavog, slatkog i slanog u ovom receptu osvojiće vas na prvi zalogaj, pa smo sigurni da ćete ovaj recept upisati u svoj kuvar.

Oljuštite i ispecite batat u rerni, ili ga obarite u slanoj vodi, a zatim ga isecite na kockice. Krompiru dodajte suvo grožđe, koje ste prethodno malo držali u toploj vodi da omekne i postane sočnije, a radi posebnog šmeka dodajte i izmrvljenu gorgonzolu, orahe i malo svežeg peršuna.

Jedite toplo ili hladno, sa uživanjem! Ako držite dijetu, batat je dobra zamena za običan krompir.

Kombinujte sastojke u smela letnja jela, i uverite se u to da za dobar ručak ne morate kuvati satima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *