Umesto masnih i teških jela kojima se sladimo i grejemo u hladnijim danima, na trpezu iznesite ove osvežavajuće i ukusne letnje delikatese koji se lako i brzo spremaju!
Čuveno pitanje „A šta danas da kuvam?” muči nas tokom cele godine – nema sezone u kojoj se ne javlja, a lako je upasti u rutinu sa nemaštovitim obrocima tek osrednjeg ukusa ili brzom hranom.
Predlažemo vam da tople dane iskoristite da razbijete monotoniju; iskoristite bogatu ponudu svežeg voća i povrća i grilove na otvorenom da pripremite ukusne letnje specijalitete, za koje je potrebno samo malo mašte i volje, bez višečasovne pripreme. Ova jela spremaju se lako, a u njima će uživati svi.
#1 Cvetna pica sa mocarelom
Retki su ljudi koji ne vole picu jer ona dolazi u brojnim varijantama, i svako ima svoju omiljenu. Za vegetarijance, vegane i mesojede, sa mesom, sirevima, ili svime što vam padne na pamet, tankim ili debelim testom – i uvek se pojede!
Ovo je letnja varijanta svačijeg omiljenog jela, ukusna koliko i dekorativna.
Za testo
- svež kvasac ili kesica suvog kvasca;
- 20 prepunih kašika brašna;
- po kašičica šećera i soli;
- 2 dl tople vode.
Za fil
- cvetovi tikvica i / ili drugo jestivo cveće;
- tikvice iseckane na tanke kolutove;
- mocarela;
- 2 kašike pinjola;
- 2 čena belog luka;
- maslinovo ulje;
- so, biber, ruzmarin.
Picu pripremite tako što ćete po razvučenom testu razmazati maslinovo ulje, začiniti solju, biberom i ruzmarinom po ukusu, posuti fino usitnjenim belim lukom, a onda dodati i mocarelu i šnitove tikvice, a preko pinjole. Pri kraju pečenja pice (dvadesetak minuta ili manje, na 200 stepeni), poređajte cvetove po pici i dopecite još nekoliko minuta.
Pica se može peći u rerni, a kada je u pitanju pizza pekač cena nije visoka, pa ga možete nabaviti za pripremu pice, ali i drugih brzih letnjih jela bez uključivanja rerne i ringle.
#2 Taljatele od tikvica sa piletinom i pistaćima
Istina – priprema špageta, makarona i drugih vrsta paste ne oduzima puno vremena, ali bliži se leto i potrebno je otarasiti se viška kalorija što pre, ili makar pripaziti da se kilogrami ne natalože pred odlazak na plažu nakon sata u teretani!
Zadržite oblik i divan ukus, bez viška ugljenih hidrata: uz pomoć ljuštilice za krompir ili posebne seckalice koja povrće seče u obliku špageta, možete iseći povrće na trake, lagano ga propržiti da omekša i dobiti idealnu zamenu za pastu. Za današnji ručak, probajte ovaj recept:
- isecite piletinu na kockice i propržite je na non – stick tiganju;
- dodajte malo butera i začine (predlažemo zeleni biber, vlašac, origano, so);
- u mešavinu sipajte tikvice isečene na trake i propržite sve;
- pri kraju spremanja pospite jelo šakom očišćenih pistaća, i jedite toplo.
Jelo se sprema ukupno pola sata, a ako želite da ga obogatite dodajte i malo neutralne pavlake za kuvanje. Lepo ide uz rashlađeno belo vino.
#3 Salata od kinoe, nara i feta sira
Kinoa je veoma zdrava, zasićuje na duže staze i može se jesti topla ili hladna, a dobro se kombinuje sa mnoštvom sastojaka. Ovu salatu možete sipati kao prilog, ili jesti kao poseban obrok.
Sastojci
- šoljica kinoe;
- parče feta sira;
- šaka nara;
- listići badema;
- sitno seckani, svež peršun, korijander i malo nane;
- limunov sok;
- maslinovo ulje;
- so, biber po želji.
Priprema
Isperite i skuvajte kinou prema uputstvu (1 šolja kinoe u 2 šolje posoljene vode), i dodajte sastojke kada se ohladi. Jede se hladna, i drži u frižideru.
#4 Batat sa suvim grožđem
Egzotična kombinacija hrskavog, slatkog i slanog u ovom receptu osvojiće vas na prvi zalogaj, pa smo sigurni da ćete ovaj recept upisati u svoj kuvar.
Oljuštite i ispecite batat u rerni, ili ga obarite u slanoj vodi, a zatim ga isecite na kockice. Krompiru dodajte suvo grožđe, koje ste prethodno malo držali u toploj vodi da omekne i postane sočnije, a radi posebnog šmeka dodajte i izmrvljenu gorgonzolu, orahe i malo svežeg peršuna.
Jedite toplo ili hladno, sa uživanjem! Ako držite dijetu, batat je dobra zamena za običan krompir.
Kombinujte sastojke u smela letnja jela, i uverite se u to da za dobar ručak ne morate kuvati satima.