bazen-santorini-hotel-leto

5 Razloga zbog kojih bi trebalo da posetite Santorini

Posted by

Po rečima mnogih najromantičnije ostrvo – Santorini, smešteno je u Egejskom moru i pripada ostrvskoj grupi Kiklade. Svoj izgled duguje jakoj vulkanskoj erupciji, a prema legendi se upravo ovde nalazila čuvena Atlantida.

Ovo letovalište važi za jedno od najluksuznijih i najživopisnijih, i nalazi se na listi želja mnogih zaljubljenika u putovanja. U nastavku teksta saznajte zbog čega bi trebalo da posetite Santorini.

Plaže koje će vas očarati

Ukoliko kao mesto za odmor izaberete Santorini letovanje 2018 godine će sigurno biti odmor koji ćete pamtiti. Za to će posebno biti zaslužne plaže Santorinija, koje svoj specifičan izgled duguju vulkanskom poreklu.

santorini-pogled-panorama

Crvena plaža je najimpesivnija plaža na ostrvu, a razlog tome je njena specifična boja koja je rezultat crvenih stena koje je okružuju. Ova plaža koja je popularna zbog svojih prirodnih lepota nije nimalo urbanizovana, pa ukoliko se odlučite da je posetite ponesite sa sobom suncobrane, vodu i hranu.

Najposećenija plaža na ostrvu je plaža Kamari, do koje možete stići autobusom ili taksijem. Na ovoj plaži se nalazi mnoštvo kafića i restorana, pa ćete sigurno imati gde da popijete kafu uz šum talasa. Kamari ima divnu promenadu za šetnju pored mora.

Luksuz na letovanju

Santorini nije jeftino mesto za odmor, ali će vam se vreme provedeno na ovom mestu sigurno isplatiti. Ukoliko ste spremni na to da odvojite određenu sumu novca za putovanje na kome ćete razmaziti sebe, ovo je definitivno dobar izbor lokacije za vas.

Zbog zemljotresa koji su ih zadesili u prošlosti, stanovnici Santorinija nisu zidali visoke zgrade, ali su svoje hotele i smeštaj koji nude turistima učinili atraktivnim na drugi način. Pregršt kaskadnih bazena i prelep pogled sa istih su ono što posetiocima Santorinija mami najviše pažnje. Ovo mesto ima najveći broj bazena po metru kvadratnom.

Pored raskošnih hotela, restorani su još jedan pokazatelj vrhunskog ugostiteljstva na Santoriniju. U njima će vam poslužiti mnoštvo jela sa plodovima mora, svežom ribom i ostalim specijalitetima karakterističnim za ovo ostrvo.

Vrhunska vina

Santorini je poznat po vrhunskim vinima, pa su brojne vinarije koje se ovde nalaze još jedna nezaobilazna stanica svih turista. Ovde se uzgaja i posebna vrsta belog grožđa asirtiko, pa ćete sigurno probati nešto što niste do sada.

Najpoznatija vinarija na Santoriniju je Santo Wines, koja je osim po odličnom vinu poznata i po prelepom pogledu sa terase. Ova vinarija organizuje mnoge vinske ture na ostrvu, pa osim što ćete probati njihova vina, imaćete priliku i da ih kupite.

Istorija ostrva

Kao što smo već naveli, vulkanske erupcije su zaslužne za današnji izgled ovog ostrva i u velikoj meri su obeležili njegovu istoriju. Oko 1650. godine pre nove ere ovde se nalazio veliki grad Akrotiri, koji je nakon erupcije vulkana uništen.

santorini-pogled-more

Grad je ostao pokriven debelim slojem vulkanske lave, koja je potom ispucala i zadržala se narednih 2000 godina. Ovo je danas najznačajnije arheološko nalazište u istočnom Mediteranu i nosi naziv “Egejska Pompeja”, i otvoreno je za posete turista.

Zanimljiva mesta koja možete posetiti

Ljubitelji istorije će svakako posetiti Egejsku Pompeju, ali Santorini nudi nešto zanimljivo i za umetničke duše. Ne tako davno, 2014. godine ovo mesto je postalo bogatije za novootvoreni muzej i kulturni centar, koji se nalazi u staroj fabrici kečapa i koji često nazivaju “Fabrika umetnosti”.

Na ovom mestu izložen je proces proizvodnje koji datira iz 19. veka, a tokom leta ovaj muzej postaje lokacija na kojoj se održava veliki broj koncerata, pozorišnih predstava, ali i predavanja.

Još jedno veoma zanimljivo dešavanje na Santoriniju, koje je svake godine je za prve tri nedelje avgusta, jeste Megaron Gyzi festival u Firi. Muzički pravci koji dominiraju ovim festivalom jesu džez i klasična muzika sa elementima tradicionalne. Na ovom događaju učestvuju mnogi grčki umetnici.

Ukoliko ste u mogućnosti, ne bi smeli da propustite priliku da posetite ovo grčko ostrvo. Santorini je destinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i sa koje ćete se sigurno vratiti puni utisaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *