radionica-slajferica-za-drvo-1

Kada je šlajferica za drvo potrebna i kako je koristiti?

Radionice za drvo se nekada nisu mogle zamisliti bez brojnih testera, turpija, klešta, čekića, drugog ručnog alata, koji je i danas potreban i danas se veoma koristi. Međutim, sam primat je ipak preuzeo elektronski deo mašina, kao što su brusilice, bušilice, a među njima i šlajferica za drvo bez koje se ne bi moglo raditi u okviru stolarskih radionica.

Među brojnim alatima i mašinama, šlajferice za drvo predstavljaju najvažniji deo u završnom trenutku rada, budući da jednom predmetu, izrađenom od drveta, daju izgled koji je na kraju i potreban, uglačan, ujednačen, kvalitetan i završen, što je najvažnije. Koja vrste šlajferice je potrebna zavisi isključivo od potreba i vrsta rada, ali je sigurno da je potrebna svima, od hobista, do profesionalaca. Postoje tri vrste, rotaciona, vibraciona i tračna šlajferica za drvo.

Rotaciona šlajferica

Već po samom imenu se zna da su u pitanju one sa rotacionom glavom, te da funkcionišu na pricnipu rotacije. Koriste se u završnom delu rada, kako je potrebno brušenje ili poliranje drveta.

Njihova primena je važna posebno kod postojanja određenih neravnina koje bi mogle da naprave problem kod premazivanja i upotrebe nekog komada od drveta, pa se nakon rada rotacionom šlajfericom za drvo prelazi na premazivanje i farbanje, a onda i na konačnu upotrebu napravljenog.

Vibraciona šlajferica za drvo

Poput prethodne, tako se i vibraciona koristi u završnoj obradi drveta, ali se vibracione šlajferice mogu koristiti i za druge materijale. Rade pomoću brusnog papira koji se kreće napred-nazad i mogu se koristiti i za manje i za veće površine.

Postoje dve vrste, trouglasta, namenjena obradi teže pristupačnih delova i pravougane koje se koriste kod obrade, tj. brušenja većih površina, kako bi se posao završio brže, a uz potpuni kvalitet rada.

Tračne šlajferice

Poput prethode dve vrste i tračna šlajferica za drvo koristi brusni papir kako bi se brušenje izvršilo. Međutim, rotacione i vibracione se koriste u poslednjim etapama rada, dok se tračna koristi na samom početku. Pomoći nje se započinje priprema drveta za obradu, jer se tako odstranjuju nepotrebne neravnine, određeni delovi drveta koji nisu potrebni za dalji rad.

Njeno postojanje i njena široka upotreba u stvari dovoljno govori o tome koliko su šlajferice za drvo potrebne industriji koja obrađuje drvo za finije upotrebe i uopšte sve radionice, a posebno stolarske, gde se prave najrazličitiji elementi i predmeti od drveta. Zato šlajferice i jesu uvek obavezan i neophodan deo svake radionice, kao što to jesu i Bosch bušilice, bez kojih se ne bi mogao zamisliti jedan majstor ili bilo koja radionica, bilo hobiste ili profesionalca.

Pravilno korišćenje šlajferice za drvo

Preduslov za kvalitetan rad bilo kojeg alata ili mašine za obradu određenog materijala jeste pravilna upotreba. Kada se ispravno koriste onda se kvalitet urađenog posla garantuje, a pored toga, produžava se radni vek samog alata, budući da nepravilna upotreba utiče na brži nastanak kvarova delova ili samog motora mašine.

Iz ovih razloga je od presudne važnosti da pratite u radu uputstvo za upotrebu i osnovna pravila rada alata. Za šlajfericu za drvo to najpre znači da je pustite da radi dok još nije došla u dodir sa površinom materijala koji se obrađuje. Majstori to nazivaju radom „u prazno“ koji se dešava pre psilanjanja materijalu koji se bruši, glača ili polira.

Pored takvog načina uključivanja samog aparata, važno je da tokom rada povlačite šlajfericu paralelno. Tako ćete uspeti da imate potpuno prirodan izgled materijala koji se obrađuje, jer neće ostajati nikakvi tragovi po materijalu, koji bi inače ostali kada se ne vodi računa na koji način se prave pokreti. Uz ova dva, najvažnija saveta, vaš alat će raditi kvalitetno i bez ikakvih smetnji, pa će vam trajati dugo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *