Tablet

Kako izabrati tablet i za šta ga koristiti?

Posted by

Tableti su sve češći dodaci u našim dnevnim sobama, a koristimo ih svakodnevno za gledanje filmova, igranje igrica, slanje mail-ova i pretraživanje omiljenih veb stranica. Na tržištu je dostupno bezbroj modela tableta, i bez obzira na to da li merkaš novi iPad, neki od brojnih Android tableta ili tablet sa Windows-om donosimo ti nekoliko ključnih faktora koje treba da uzmeš u obzir pre kupovine.

Tablet računari za svaku priliku

Operativni sistem – Windows, Android ili iOS?

Ako tražiš tablet kojim ćeš se služiti na poslu, tablet s Windows-om bio bi najbolji izbor operativnog sistema. Android tablet će biti odličan izbor ako želiš da tablet bude kvalitetan media plejer na kojem ćeš moći da čitaš knjige i s kojim će se povremeno zabavljati cela porodica. Ako možda tražiš tablet za široku namenu, s intuitivnim sistemom i velikim brojem raspoloživih aplikacija, a cena ti pri tom ne igra veliku ulogu, neka od verzija iPad-a će biti dobar izbor.

O izboru operativnog sistema će zavisiti i broj dostupnih aplikacija. Andorid i iOS tableti su po tom pitanju u velikoj prednosti nad tabletima s Windows-om. iOS nudi ogroman broj aplikacija pa ako je to jedan od preduslova, Apple je najbolji izbor. Android u poslednje vreme u svojoj ponudi ima sve više tablet aplikacija visokog kvaliteta za najzahtevnije korisnike, a neke od aplikacija namenjenih za pametne telefone mogu bez problema da se koriste na tabletima manjih ekrana. Windows nudi više od 100,000 aplikacija koje rade na ekranima na dodir i bezbroj postojećih aplikacija za desktop verzije.

Tablet računar

Veličina ekrana i diska za skladištenje

Veličina ekrana tableta i veličina memorije su drugi važni faktori koje treba uzeti u obzir. Oznake poput 7-inčni ili 10-inčni se odnose na veličinu dijagonale ekrana. 7-inčni tableti spadaju u manje tablete, dok se 8.9-inčni (i više) ubrajaju u tablete sa velikim ekranom. Svi najpopularniji modeli dolaze s više veličina ekrana.

Vrlo je važno obratiti pažnju na rezoluciju, posebno za čitanje knjiga i surfovanje – oštrina slike i svetlina ekrana su ključni parametri. Najveća rezolucija koju trenutno možete pronaći je 2732 x 2048 piksela, a dostupna je na 12.9 – inčnom iPad-u Pro (a vrlo slična je i na Microsoft Surface Pro). Ako tražite 10-inčni Android tablet, minimalna rezolucija bi trebalo da bude 1280 x 800.

Što se tiče hard diska – više je uvek bolje, ali imajte na umu da su za mnoge tablete dostupna i skladištenja u „cloudu“ na primer iCloud za iPad ili OneDrive za Windows tablete. Svakako obratite pažnju na RAM i ako je ikako moguće birajte uređaje koji imaju minimalno 2GB RAM-a.

Wi-Fi tablet ili 3G/4G?

Veliki broj dostupnih tableta nudi se u WIFi verziji ali i s ulazom za SIM karticu koja će vam omogućiti neometan pristup internetu. 3G/4G verzije su načelno skuplje pa razmislite da li imate potrebu za tim. Najčešće, korisnici tableta ih ne koriste van dometa WiFi-a, bilo kod kuće ili na poslu.

3 (ne)očekivana načina na koje možeš koristiti omiljeni tablet

Osim uobičajene upotrebe koja se uglavnom odnosi na gledanje filmova, surfovanje i igranje igrica, postoje i kreativni načini na koje možete koristiti ove male prenosne računare. Evo par ideja!

Ovde možete da pogledate najbolje tablete za godinu 2017: https://www.youtube.com/watch?v=-Rmg34qthbs

1.    Tablet kao univerzalni daljinski upravljač

Pametnim telefonom možete da kontrolišete puno toga, ali veličina ekrana tableta će ga učiniti odličnim daljinskim upravljačem za praktično sve. S pravim izborom aplikacija tablet vam može koristiti za upravljanje kućnim bioskopom, upravljanje računarom na daljinu ili za upravljanje automatizovanim sistemima kod kuće.

2.    Tablet kao dodatni ekran

Ako puno radite na računaru, tablet može da vam bude odličan izbor i kao dodatni ekran. Možete da ga povežete s računarom i koristite kao drugi monitor ili da ga usputno koristite kao tablet. Opet zahvaljujući izabranim aplikacijama i prečicama, tablet može da vam bude produktivan sekundarni uređaj na kojem ćete pratiti poštu, zapisivati beleške i odrađivati druge zadatke vezane za posao.

3.    Tablet kao digitalni ram za fotografije

Ovo je posebno zgodno ako kod kuće imate tablet koji retko koristite. Uz pomoć aplikacije Dayframe možete ga pretvoriti u digitalni ram za fotografije koji će prikazivati vaše fotke sa svih vaših profila na društvenim mrežama. To znači da ne treba da se gnjavite sa prebacivanjem fotki na memorijske kartice ili da ih šaljete mail-om. Zahvaljujući zgodnoj aplikaciji tablet prikazuje fotke sa Facebook-a, Twitter-a i Instagram-a, Tumblr-a, Google+, Dropbox-a i Flickr-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *