zastita-doma-bezbednost-kuca

Kako povećati bezbednost vašeg doma u digitalnom dobu

Sa razvojem tehnologije, koja je bez sumnje uticala na svakodnevni život ljudi, menja se i celokupan sistem zaštite prostora u kome boravimo. Bezbednost je jedan od osnovnih zahteva koji treba da ispunjava jedan savremeni dom. U narednom tekstu pročitajte koje su to inovacije najsigurnije ukoliko želite da zaštitite vaš dom. 

#1 Sigurnosne brave i interfon

Danas je ugradnja interfona u zgrade ili kuće postala rutina i teško je zamisliti moderan objekat bez ovog sistema zaštite. Interfon vam pruža mogućnost zaštite od neželjenih gostiju, dok pravo pristupa imaju stanari i samo oni mogu pustiti određenog gosta u objekat jednostavnim pritiskom na dugme kada se i vrata otvaraju.

Pored njega, svoja vrata možete dodatno obezbediti pametnim bravama, koje su jedan od najmodernijih sistema zaštite. Pomoću aplikacije stanar može da proveri da li su vrata zaključana, a mogu se i programirati u određenom vremenskom periodu. Neke od njih imaju opciju virtuelnih ključeva za goste koji im pružaju mogućnost pristupa domu.

#2 Video kamere bez kablova i biometrijska tehnologija

Kamere koje se povezuju sa pametnim telefonima preko WiFi mreže su posebno pogodne za vikendice i druge objekte u kojima nije potrebna stalna zaštita. Njima nisu potrebni kablovi, već samo ruter, a može im se pristupiti pomoću telefona ili tableta. Vlasnik objekta se u svakom trenutku može uveriti da je njegov dom obezbeđen i siguran od mogućih napada.

kamera-snimanje-zastita

Ranije smo samo u filmovima mogli da vidimo tehnologiju skeniranja očne mrežnjače, ali danas i to postoji zahvaljujući biometrijskoj tehnologiji, koja ne skenira samo oči već i otisak prsta i glas. Ovo je najbolji izbor za obezbeđivanje doma, sefa ili određene prostorije, ali zbog visoke cene ovakve sisteme retko ko sebi može da priušti.

#3 Detektori pokreta su sada svima dostupni

Od njihovog osnivanja, detektori pokreta očitavali su sadržaj na osnovu zvučnih talasa u određenom prostoru koji pokrivaju. Na taj način alarm bi se oglasio i kada je detektovao bilo šta bučno, kao što su mašine za sudove i veš, što nije predstavljalo pouzdano rešenje.

Unapređivanjem ove tehnologije i njeno oslanjanje na infracrvene talase umesto zvučnih dovelo je do značajnog poboljšanja. Detektori pokreta osećaju prisustvo telesne toplote i automatski obaveštavaju vlasnika o tome, dok neželjenim gostima emituju jarko svetlo upereno u njihove oči.

#4 Bezbednosni sistemi koji alarmiraju policiju

Bezbednosni sistemi koji su mnogima pružili zaštitu su upravo obični alarmi koji se aktiviraju kada osoba koja nema pristup pokušava da uđe u stan, a u istom trenutku se povezuju sa najbližom policijom koju obaveštavaju o tome. U poslednje vreme ovi sistemi gube na popularnosti zbog pojave bežičnih sistema koji nisu povezani sa telefonskim linijama. 

#5 Zaštitne folije za prozore

Ove protivprovalne ili “antivandal” folije za stakla su dizajnirane tako da mogu da podnesu jake uradce, a da se pritom prozor nr razbije. Folije su odlične ukoliko želite da nadmudrite provalnika, koji nakon udarca neće moći da uđe, a ukoliko uz njih imate i alarm on će se automatski aktivirati. Mogu biti i sa ogledalom-špijunom i klima UV funkcijom.

#6 Sakriveni zidni sef

Zidni sefovi koji su sakriveni iza neprimetne utičnice ili prekidača za svetlo odličan su način da sačuvate sve vredne stvari od provalnika. Ukoliko vaš dom posete neželjeni gosti previše vremena će potrošiti na traženje novca i nakita na svim drugim mestima osim na ovim. Jedina mana ove inovacije je što u njih možete staviti malo stvari, ali su zato dobro zaštićene.

#7 Zaštita od požara

Male, ali korisne sprave su svakako senzori dima, koji se aktiviraju ukoliko detektuju dim i na taj način štite od mogućeg požara. Trenutno dizajneri rade na unapređenju dizajna, kako bi bili što primamljivijeg izgleda i ne odudarali od ostatka enterijera. Ovi senzori se aktiviraju na malu količinu dima, tako da pazite ukoliko namerno izazivate dim, jer ćete upaliti alarm.

Pored senzora, u svakom objektu su obavezni aparati za gašenje požara koji su spasili mnoge živote. Oni su sada unapređeni i svojim specijalnim dizajnom mogu se lako uklopiti čak i u dečiju sobu. Sa modernim izgledom i šarenolikim bojama postali su simpatični mnogim kupcima, koji ih biraju na osnovu ličnog ukusa.

Pored modernih i unapređenih sistema zaštite nećete morati da brinete da li je vaš dom siguran od bilo kakvih vandalskih napada ili požara. Nova tehnologija vam sada pruža mogućnost da u svakom trenutku nadgledate vaš dom preko pametnih uređaja gde god da se nalazite. Ako itaberete bilo koji od ovih sistema zaštite opravdaće vaše poverenje i preporučićete ga svima.  

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *