čovek koji sedi na klupi u parku

Kako prevazići strah od otvorenog prostora

Agora na grčkom znači trg, a fobos znači strah, tako da sama reč agorafobija predstavlja strah od otvorenog prostora. Ukoliko osoba pati od ove fobije, ona ima strah od mesta za koja procenjuje da bi teško mogla da napusti ukoliko se nešto dogodi, ili da bi joj bila nedostupna pomoć stručne osobe.

To je nerealan i preteran strah, koji parališe osobu koja ga doživljava. Mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, kao što su sportske hale, veliki trgovi ili pozorište, kao i događaji u kojima se osobe kreću u velikim kolonama, mogu inicirati ovaj strah.

Tada se javlja intenzivan strah, koji može dovesti do panike i paničnog napada. Ove osobe se ne boje situacija u kojima se nalaze, već svojih misli. Oni tada počinju da razmišljaju da se može desiti nešto loše, imaju strah od gubitka svesti i gubitka kontrole nad takvom situacijom. Obično su ove misli praćene i telesnim simptomima, kao što su ubrzan rad srca, bol u grudima, nesvestica ili ubrzano disanje. Kada se svi ovi simptomi udruže, tada osoba oseća pojačan strah i počinje da misli da sa njom nešto nije u redu, i da je njeno zdravlje ugroženo.

Uzroci agorafobije i prevencija od nje

Do sada u medicinskim krugovima nije otkriven tačan uzrok agorafobije. Stručnjaci smatraju da je on kombinacija dešavanja u životnoj sredini i genetike, ali i psiholoških osobina osobe koja pati od ovog straha. Utvrđeno je da žene više pate od ovog straha, nego muškarci. Strah se javlja obično u ranoj adolescenciji ili nakon nje, ali nije isključeno da se može pojaviti i u zrelom dobu. Utvrđeno je nekoliko faktora koji mogu biti okidač za pojavu ovog intenzivnog straha. To može biti neka depresija, stresan događaj od ranije ili trauma, anksioznost.

Jedan od faktora mogu biti i neke druge fobije od kojih osoba može patiti, kao što su klaustrofobija ili neka socijalna fobija. Okidač mogu biti i razne psihoaktivne supstance, ukoliko ih ta osoba koristi, ili ih je koristila. Ovaj strah nije moguće uvek sprečiti. Njemu skoro uvek prethode anksiozni poremećaji i panični napadi.

Ovaj strah može u velikoj meri uticati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Jako je važno odmah potražiti stručnu pomoć, kada primetite neke od simptoma napada panike ili anksioznosti. Ukoliko terapiju započnete ranije, veće su šanse da ćete se brzo izlečiti, i vratiti svoj život u normalu.

Put izlečenja uz online psihoterapiju

Online psihoterapija podrazumeva redovne seanse sa izabranim psihoterapeutom, kako bi zajedno došli do uzroka problema i pojave straha. Na taj način pacijent počinje da razume i otkriva svoje emocije, jača svoje samopouzdanje, prihvata i radi na otklanjanju svog straha.

Nekada je pored sastanaka sa psihoterapeutom potrebno uvođenje medikamenata u terapiju. Medikamenti imaju ulogu da smanje napetost i otklone strepnju. Osoba se na taj način oseća sigurnije, i stabilnija je u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Kada se postigne određena stabilnost, a sve to zajedno uz pomoć lekova i psihoterapijskih tretmana, onda će psihoterapeut polako početi da smanjuje upotrebu lekova. Ukoliko se koriste samo lekovi bez adekvatnih psihoterapijskih tretmana, u velikom broju slučajeva simptomi agorafobije se vraćaju. Zato je najbolje slediti uputstva lekara, i kombinovati psihoterapiju sa medikamentima.

Šta možemo zaključiti…

Zaključak ovog teksta je da osobe koje pate od agorafobije imaju iracionalan strah od otvorenog prostora i da su najčešće žene koje se suočavaju sa teškoćama u svakodnevnom životu. Iako uzrok ovog straha nije tačno poznat, stručnjaci smatraju da je kombinacija životnih okolnosti, genetike i psiholoških faktora.

Važno je potražiti stručnu pomoć i započeti terapiju što je ranije moguće. Online psihoterapija se može pokazati kao korisna metoda lečenja, zajedno sa lekovima koji mogu pomoći u smanjenju napetosti i strepnje. Kada se postigne određena stabilnost, osobe koje pate od agorafobije mogu se vratiti svakodnevnim aktivnostima sa više samopouzdanja i manje straha.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *