Led sijalice, slika: https://pixabay.com

Činjenice o efikasnosti LED sijalica

Milan TeodorovicPosted by

Nesumnjivo, LED sijalice su budućnost domaćinstva, kao i industrijskog osvetljenja, zbog mnogih prednosti u odnosu na zloglasne sijalice sa užarenim vlaknom.

LED lampa predstavlja poseban tip poluprovodničke diode koja emituje svetlost i montira se u lampi (ili sijalici) za upotrebu u rasveti.

LED lampe imaju vek trajanja i električnu efikasnost koji su nekoliko puta veći u odnosu na sijalicu sa užarenim vlaknom, i znatno su efikasnije od većine fluorescentnih lampi.

Kao sijalice sa užarenim vlaknom, i za razliku od većine fluorescentnih lampi, LED dovodi do punog sjaja, bez potrebe za zagrevanjem.

Život fluorescentnog osvetljenja je takođe smanjen čestim uključivanjem i isključivanjem.

Inicijalni troškovi za LED osvetljenje su obično veći, dok dugoročno dolazi do ogromne uštede.

Neke od LED lampi su napravljene tako da su kompatibilne direktnoj i jednostavnoj zameni tu gde je bila prethodno klasična ili fluorescentna lampa.

Na pakovanju LED lampe možete pročitati o lumenu, potrošnji energije u vatima, temperaturi boje u kelvinima, ili opis (npr.toplo belo), opseg radne temperature, a ponekad i ekvivalent vata, u odnosu na klasičnu sijalicu.

Životni vek LED sijalica procenjuje se na oko 100000 sati, što je oko 11 godina neprekidnog rada!

Sada, uporedite ih sa klasičnim sijalicama, koje imaju ne više od 5000 sati života. Povećan životni vek LED sijalica uštedeće Vam mnogo para tokom narednih nekoliko decenija.

Štednja u pogledu potrošnje električne energije je vrhunac kad je reč  o LED sijalicama. Klasična sijalica ima efikasnost svega 5-20%, dok LED radi na oko 80% efikasnosti, odnosno, jedna LED sijalica pretvara blizu 80% električne energije u svetlosnu u poređenju sa samo 20% i to u najboljem slučaju obične sijalice.

Zamena sa LED sijalicama je trajnije rešenje i varijanta koja je ekološki prihvatljivija.

Da li ste znali da one ne sadrže živu i da možete reciklirati LED sijalicu i smanjiti emisiju ugljen dioksida do jedne trećine? LED nadživi konkurenciju, i nastavlja da svetli do 11 godina neprekidnog rada.  To znači manje vremena provedenog na merdevinama pokušavajući da zamenite teško dostupne sijalice.

Za razliku od halogenih ili klasičnih sijalica, LED sijalice proizvode samo svetlost, ne i toplotu (toplota je potpuno nepoželjna i nužno zlo ako koristite uobičajene sijalice). Prelazak na led osvetljenje znači da nećete trošiti u letnjim mesecima novac na hlađenje prostorije koje vaše sijalice dodatno zagrevaju.

Štaviše, LED ne proizvode nikakvo štetno UV zračenje.

Prednosti led rasvete

Dok prvobitni hladniji plavi ton u odnosu na klasične sijalice, LED sada dolazi u toploj beloj boji, tako da možete lako zameniti postojeće sijalice bez promene boje u sobi. LED osvetljenje takođe nudi superiorni kolor rendering indeks, tako da možete videti boje svog umetničkog dela jasnije ili našminkati se preciznije.

LED diode su jedan od današnjih najperspektivnijih tehnologija. Da ponovimo još jednom koje su prednosti:

  •  Ne sadrže živu, što ih čini čistijom alternativom u odnosu na fluorescentne i CFL sijalice.
  • Najniža potrošnja energije u odnosu na sve sijalice do danas.
  • Kvalitet svetlosti isti ili superiorniji u odnosu na tradicionalnu rasvetu.
  • Trajanje i do 20 puta duže u odnosu na tradicionalnu rasvetu

Šta bi trebalo da razmotrite kada kupujete LED rasvetu

LED sijalice možete naručiti i online:

http://www.odigledolokomotive.rs/proizvodi/led-sijalice/

Pri čemu posebno obratite pažnju na:

Ekvivalentna snaga – upoređujući LED sijalicu i obične, možete grubo da procenite koliko će biti osvetljenost sobe. ¼ ili 1/5 snage je obično blizu onoga koliko je potrebno.

Lumen – lumenima se direktno meri koliko svetla sijalica daje ukupno. U proseku, 60 vati sijalice sija 800 lumena, sa približno 50-100 lumena razlike iznad ili ispod toga. Odstupanje zavisi od proizvođača i starosti lampe. Traju mnogo duže bez potamnjenja sijalice.

Temperatura boje – Vaš vodič kako će sama svetlost da izgleda. Niže vrednosti su toplije,  sa 2700-3000 sijalica će svetleti toplo belo, dok će više temperature poput 5000 isporučiti veoma oštru hladno belu svetlost.

AKo razmišljate o zameni starih kruškolikih sijalica sa žaruljom, pa makar i bile marke Tesla 🙂 onda je ovo pravi tekst za Vas!

One comment

  1. Obozavam Led svetlo i mogucnosti koje pruza. Posebno mi je bitna ekonomska strana, jer bez obzira sto je platis u prvu ruku vise, led rasveta se na duzi vremenski period znatno isplati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *