Muškarac drži tegove

Mršavljenje na zdrav način

Osnovni cilj svakog od nas jeste zdravo mršavljenje, a jednostavan recept bi bio da se sve to postiže tako što ćemo izbegavati negativne faktore koji mogu da nas spreče kako bismo smršali bez rizika po naše zdravlje.

Nažalost, u većini slučajeva uz zdravo tražimo da to bude i brzo mršavljenje, ali to ne može biti tako lak i jednostavan proces. Bez obzira da li ste se odlučili za dijetu, ispijanje čaja za mršavljenje ili trening i fizička aktivnost potrebno je da se spremite na proces koji može da potraje ali koji će vam doneti brojne benefite.

Svima nam je poznata činjenica da se moramo umereno hraniti kako bismo smršali zdravo, ali je jako važno i da jedemo zdravu hranu – jer ni jedna dijeta nije dobra kao zdrava i pravilno izbalansirana ishrana.

Ne postoji mnogo tema koje interesuju i muškarce i žene, ali težina i lep stas je nešto što ih u današnje vreme objedinjuje. Ukoliko želimo da budemo vitki i zdravi, a da pri tome odlično izgledamo potrebno je da se upustimo u mršavljenje na zdrav način.

Kako izračunati indeks telesne mase?

Ovo je prvi korak koji je potrebno da uradite kako biste krenuli u proces zdravog mršavljenja. Bitno je da znate koliko imate kilograma, i nakon što izračunate da vidite da li imate viška ili već previše kilograma. Na internetu postoje kalkulatori BMI, a kada izračunate indeks svoje telesne mase, on će vam pokazati odnos između težine i visine vašeg tela sve to na osnovu godina i kola.

Bilo da imate premalo ili previše kilograma to nije dobro za vaše zdravlje, pa je i potrebno da krenete sa prirodnim mršavljenjem ukoliko želite nešto da učinite.

Dijete za mršavljenje – izbegavajte

Sigurno ste naišli na neki oglas kako za 14 dana možete skinuti i do 10 kilograma, te vam je mašta sada uključena kako treba početi ovu dijetu. Ipak, ukoliko želite da vam se kilogrami ne vrate, ukoliko želite da budete zdravi dijete ne bistre trebali da praktikujete jer u velikoj meri mogu i da naruše vaše zdravlje.

Dijete takođe ne daju rezultate jer se i ne mogu izdržati, te statistika pokazuje da većina ljudi nakon 2 do 3 nedelje odustane. Dešava se da „izuzmemo“ jedan dan dijete pa pojedemo čokladu, ili neku picu, burger i sl. Tek nakon nekoliko dana zaboravimo da smo na dijetetskom režimu ishrane i onda se vratimo našim starim navikama.

Upravo tu i u takvoj situaciji nastaje problem jer će naše telo da nam se osveti zbog gladovanja tokom dijete, i onda nam dolazi do takozvanog jo – jo efekta. Minimalno nam je aktivan metabolizam, pa je i usporen nakon dijete. Ipak to ne znači da će, kada počnemo opet da jedemo vaga nam pokazati dodatnu kaloriju.

Bolja vam je solucija ukoliko želite da smršate da se hranite zdravo i uravnoteženo nego da stalno držite neke dijete.

Izbacite gotove proizvode iz ishrane

Svi smo navikli na kioske brze hrane ili kada šetamo šoping centrom na restorane koji nema nude najrazličitije pice, burgere, paste i sl. Ipak koliko god je moguće izbegavajte sve ove namirnice, kao i sve one koje sadrže belo brašno i šećer. Upravo zbog činjenice da su ovo namirnice koje postoje tek nekoliko decenija, zbog toga i naš metabolizam nije navikao na ovakvu vrstu hrane.

Dakle, naše telo generalno ne zna šta da radi sa veštačkim bojama, pojačivačima ukusa kao i raznim konzervansima. Unutrašnji balans nam industrijska hrana remeti, kao i harmoniju našeg tela pa mi upotrebom ovakvih namirnica i ne dobijamo dovoljnu količinu hranljivih materija.

Svesni ste i vi da je posledica ovakve ishrane prekomerna težina, ali i vrlo je verovatno da će se osobe osećati konstantno gladno, umorno i tromo.

Dakle, jedini način da postignete ili zadržite idealnu težinu – prava ishrana, a kad god je to moguće izbegavajte gotove proizvode i takozvanu brzu hranu.

Fizička aktivnost mora da postoji

Definitivno je to tako, jer bez sporta nema ni mršavljenja. Dakle, ukoliko samo izbegavate kalorije sigurno je da nećete biti vitki. Naprotiv sve te kalorije morate i da sagorite, a njih ćete najbolje da ih se rešite ukoliko počnete sa redovnim treningom mišića i kretanjem.

Na primer ukoliko budete pešačili bar 30 minuta dnevno vaši mišići će se razviti, koža zategnuti a mast istopiti. Naravno, bićete i zdraviji jer je odbrambeni mehanizam još bolji, a kosti i zglobovi će biti stabilizovani. Sve se ovo odnosi i preporučuje osobama koje imaju i dijabetes, srčani udar, depresiju, rak ili moždani udar.

Probajte već danas i sigurni smo da ćete se osećati odmah bolje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *