Gana

Ove destinacije su potpuno zaludele svetske putnike!

Posted by

Putnici su uvek u potrazi za destinacijama koje će posetiti, naročito ako nikad ranije nisu bili tamo, i ako je destinacija sama po sebi nepristupačna i nije jednostavno isplanirati put. Ali, bez obzira da li posećujete grad ili džunglu, obe opcije mogu biti podjednako zanimljive, ako vam nepredviđene okolnosti ne predstavljaju problem.

Pogledajte koje su to destinacije ove godine najinteresantnije svetskim putnicima.

1. Antarktik

Antarktik je u posebnom fokusu u poslednje vreme zbog klimatskih promena koje uzrokuju zagrevanje planete. Pošto je kontinent pod pretnjom otapanja, određene mere predostrožnosti se moraju ispoštovati kako bi se došlo do tamo.

Doći se može jedino brodom ili avionom, ali broj poseta je ograničen i pažljivo nadgledan zbog ugljovodoničnog otiska koji ostavljaju ovi vidovi transporta, a koji nije zanemarljiv. Antarktik sam po sebi predstavlja ekosistem koji se jako brzo menja, ali jedno od posledjih mesta na planeti gde je divljina netaknuta.

Pored toga, videćete i glečere i trenutke kad se oni preralamaju u sante leda, pingvine, i mesto koje će vas inspirisati na promenu i želju da ga sačuvate od nestanka.

2. Zanzibar, Tanzanija

Ostrvo Zanzibar u Indijskom okenau, a pripada Tanzaniji, je poslednjih godina sve popularniji kod putnika i turista.

Razlog tome su kilometarske plaže od najfinijeg belog peska, sa kokosovim palmama i nenarušenom tišinom. Kulturni centar Zanzibara je Stone Town, koji se veoma malo promenio u poslednjih 200 godina.

Uzbudljivo putovanje na Zanzibar će vam pružiti nezaboravan ugođaj, a sve što budete videli i iskusili je čista egzotika. Bezbroj isprepletanih, uskih ulica glavnog grada uvek prepunih meteža, džamije zajedno sa lokalnim stanovništvom su skupa razlozi što je UNESCO zaštitio ovo mesto kao jedno od stotinu najznačajnijih na svetu.

3. Gvadalahara, Meksiko

Iako često nije prvi izbor kad se radi o posećivanju Meksika, na Gvaladalaharu svakako vredi obratiti pažnju, i to ne samo kao postojbinu tekile. Gvadalahara je dugo bila poznata kao mesto koje ima najveću zatvorenu pijacu u Latinskoj Americi, ali u poslednjih nekoliko godina sve je veći fokus na gradu kao velikoj umetničkoj i dizajnerskoj sceni.

Grad je takođe čuven po dobroj klopi, koktelima i klabingu. Zgrade iz kolonijalne ere i neverovatni primeri moderne arhitekture su načičkani u bulevarima, a ako ste ljubitelj tekile, možete posetite 200 godina staru Hose Huervo destileriju.

4. Malta

Malta izleda kao mešavina Sicilije, Severne Afrike i kolonijalne Engleske, a ove godine je naročito u fokusu zbog prelepih mesta za ronjenje i kitnjaste arhitekture, čiji je ponosni predstavnik Katedrala sv. Jovana koja se nalazi u Valeti.

Malta je ove godine takođe Evropska prestonica kulture 2018, što će dodatno povećati broj turista, od kojih i inače vrvi. Na glavnom ostrvu možete posetiti mnoge megalitske građevine kao što je Hagar Qim, a onda trajektom možete otići do ostrva Gozo gde možete probati grilovanu morsku hranu, a specijalitet ko što je zečji paprikaš nikako ne smete preskočiti.

5. Azori, Portugal

Azori su jedna od manje poznatih destinacija u okviru samog Portugala, a predstavljaju vulkanski raj usred Atlantskog okeana, i dalje previđen od strane mnogih putnika, ali pretpostavljamo da to neće dugo ostati tako.

Portugal

Portugalski arhipelag od 9 vulkanskih ostrva krase nerealno zelena brda i pašnjaci, litice, plaže od crnog peska kao i veliki broj vodopada. Savršena su za aktivnosti poput pešačenja, vožnju bicikla oko vulkanskog kratera, a možete videti i 27 različitih vrsta kitova i delfina.

Do sad je je postojala samo jedna avio kompanija, Azores Airlines, koja je nudila direktne letove do ostrva, ali druge kompanije su već uvidele potencijal ostrva za turizam, tako da će ih od ove godine biti znatno više.

6. Gruzija

Gruzija predstavlja savršeno odredište za sve one koji obožavaju planine, u ovom slučaju Kavkaski lanac, netaknute pejzaže, neobična naselja u Svanetiji, ali čudan spoj istoka i zapada kojem možete posvedočiti u Tibilisiju.

Gruzija je takođe poznata po vinima, a arheolozi su otkrili da najranije dokaze za pravljenje vina upravo u ovoj zemlji. Pored vina, čuvena je po hlebu punjenim sirom, drevnim pećinskim naseljima, i naravno, planninarskim rutama na Kavkazu.

Takođe, upravo zbog blizine Kavkaza, Gruzija ima ogroman skijaški potencijal, pa je samo pitanje vremena kad će postati internacionalno čuvena i po tome.

7. Petra, Jordan

I pored upozorenja koja se odnose na terorizam na Bliskom Istoku, broj posetilaca u Jordanu nikako ne opada, budući da slična upozorenja važe za mnogo posećenija mesta kao što je Nemačka.

Jordan

Drevne građevine se ne nalaze samo u Atini. Glavni razlog za popularnost Jordana je Petra, i njoj slični drevni spomenici koji datiraju od 4. veka pre nove ere. Do Petre se dolazi nakon trosatne vožnje kroz pustinju Aman, a kad nijep prometno i nema toliko turista, možete jasno videti građevine koje su izgradili Nabatejci u punom sjaju.

Za avanturiste postoji ruta 650 km duga pešačka ruta koja povezuje sever i jug, a vodi kroz kotline jordanske doline, kao i planinski deo Wadi Rumi.

Ako vam je neka od ovih destinacija probudila putnički duh, isplanirajte svoje putovanje na vreme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *