drago-kamenje

Ovo su najveći primerci dragog kamenja na svetu

Drago kamenje fascinira ljude od pamtiveka. Sa svojim nesalomivim i sjanim karakteristikama, drago kamenje je postalo simbol svega onoga što bismo voleli da traje zauvek, baš kao i oni. Zbog toga je drago kamenje najčešći simbol večne ljubavi i najznačajniji poklon za godišnjice, venčanja i druge poslave.

Istorija je možda imala najvećeg udela u tome kako se percipira drago kamenje, pa je tako pretvorila dijamante, rubine, safire, smaragde, topaze i drugo drago i polu-drago kamenje u vrednu imovinu koju svaka žena sanja da poseduje, i modni detalj koji svaka žena želi da ponese. U današnjem vremenu, drago kamenje je postalo prilično lako dostupno, pa ako ste u potrazi ili vas zanima da li postoji neka posebna zlatara Beograd vam može ponuditi bezbroj varijanti gde možete naći izuzetne primerke u koje ćete se zaljubiti.  

Naravno, to se odnosi na drago kamenje koje mahom nosimo kao nakit, ali ako ste zainteresovani za primerke dragog kamenja koje, zbog svoje veličine pre svega, nikako ne biste mogli ni da zamislite da nosite oko vrata (a potencijalno ni da ih priuštite), u nastavku teksta saznajte o kakvom dragom kamenju je reč.

Dijamant Letseng

Ovaj providni dragulj je pronađen u Lesotu, maloj afričkoj kraljevini, koja je leglo za pronalaženje velikih dijamanata u poređenju sa mnogim svetskim destinacijama. Reč je o dijamantu od 910 karata, i predstavlja 5. najveći dragulj na svetu. Rudnik Letseng je inače najpoznatiji po veličini i kvalitetu dijamanata koji su ovd epronađeni,  a takođe poseduje i najbolji prosek na svetu kad je u pitanju prodaja dijamata.

dijamant

Na neki način, ovaj dijamant je postao neka vrsta “potparola” i reklame za ovaj rudnik, zahvaljujući svom izuzetnom kvalitetu, naglašavajući samim tim i potencijal samog rudnika, kad su u pitanju najveći svetski dijamanti. Njegova vrednost je procenjena na između 50 i 100 miliona dolara.

Smaragd Bahia

Ovaj smaragd je trenutno proglašen za 4. po veličini na svetu, a istovremeno je jedan od najvćeih smaragda ikada pronađenih. Nađen je u Bahiji, u Brazilu, a težina mu je procenjena na 1.7 miliona karata, odnosno oko 340 kilograma. Vrednost mu je navodno procenjena na 400 miliona dolara, ali mnogi izveštaji navode da je zapravo negde između 250 i 925 miliona.

Ovaj smaragd je imao prilično burnu istoriju, budući da je zamalo bio zauvek izgubljen za vreme uragana Katrina 2005. godine, kada je bio smešten u posebnom skladištu u Nju Orleansu. Nakon toga je bio ukraden iz trezora u South El Monte-u, gde se nalazio 2008. godine, a njegovim mukama nikad kraja.

Nakon što je pronađen našao se usred legalne bitke za određivanje vlasništva između FM Hodlings-a i vlade Brazila, koja takođe polaže pravo na ovaj dragulj. Dok se ovo pitanje ne razreši, dragulj će se nalaziti u trezoru za dokaze losanđeleske policije.

Rubin Chaiyo

Predstavljamo vam treći najveći dragulj, odnosno, Rubin Chaiyo, težine 109 hiljada karata, što je otprilike i težina osmogodišnjeg deteta. Vrednost mu je procenjena na nekih 448 miliona dolara, a navodno potiče iz Azije, dok su Mjanmar i Tajland u raspravi oko valsništva ovog dragog kamena. Danas mu se izgubio svaki trag, budući je nestao u ranim 2000-im, a o njegovom boravištu danas imamo samo glasine. Sumnja se ili da se nalazi u trezoru u Laosu, ili da je ukraden od strane vojske Mijanmara.

Smaragd Guinness

Ovaj smaragd je pronađen u rudniku Coscuez u Kolumbiji, težine 1759 karata, a nalazi se u posedu kompanije Fura Gems. Dragulj je toliko veliki da je dobio svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, od čega ne postoji bolja potvrda. Vrednost ovog smaragda je procenjena na 500 miliona dolara, a danas se nalazi izložen u Banco Nazionale de la Republica, u Bogoti, u Kolumbiji.

Safir Adamova Zvezda (Plava Zvezda)

Adamova Zvezda je nađena pre dve godine u Šri Lanci, i trenutno je najveći safir na svetu. Njegova težina iznosi 1404 karata, a ime je dobio po velikoj šestokrakoj zvezdi koja se reflektuje na njegovoj površini svaki put kad ga obasja svetlost. Procenjena vrednost ovog kamena je između 100 i 300 miliona dolara.

Interesantno kod ovih nabrojanih dragulja jeste što je njihova procenjena vrednost zaista astronomska, procenjena pre svega na osnovu njihove veličine, zbog čega se ni nalaze u posedu pojedinaca, već se na njih više gleda kao na vrednu investiciju u koju uglavnom ulažu kompanije ili, kao što ste več videli, čitave države.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *