putovanje motorom na more

Putovanje na letovanje motorom – evo šta treba da znate

Posted by

More i letovanje volimo svi, najviše želimo da se opustimo od posla, promenimo malo sredinu, uživamo u suncu, i upijamo dobru energiju. Postoji nekoliko načina na koje može putovati do mora, kako biste vaše putovanje učinili zanimljivijim i uzbudljivijim.

Verovatno vam je postalo dosadno da putujete autobusom koji je uvek prepun, i nemate mesta za noge, ili prostora da malo odspavate, a da se ne ukočite.

Vožnja automobilom je, takođe, jedna standardna opcija, gde možete da napravite pauzu kada vi želite i odmorite koliko želite. Na primer, destinacije kao što su grčka ostrva u Jonskom moru, najčešće tamo putujemo kolima ili autobusom, dok nešto dalja ostrva najčešće znače let avionom. Izuzetak je recimo aranžman Krit leto 2018, koji je prilično pogodan za putovanje autobusom, ali vožnja motorom sigurno ne bi bila dobra opcija! Važna stavka je – odmaranje tokom puta, što će vam na putu do Krita, biti jako potrebno.

Međutim, ukoliko želite da napravite potpunu promenu, onda do Grčke treba da putujete motorom. Tako ćete videti mnoge stvari koje drugim prevozom ne stignete da vidite, sve vreme ste na otvorenom i osećate prirodu oko sebe.

Da biste putovali motorom, morate da znate neke stvari, kako bi vaše putovanje bilo sigurno, ali i najefikasnije izvedeno. Pročitajte šta je to na šta treba da obratite pažnju kada putujete motorom u Grčku.

#1 Spakujte samo osnovno

Pakovanje je veoma nezgodan aspekt, prilikom različitih vrsta putovanje u inostranstvo. Pogotovo kada putujete motorom! Ukoliko idete motorom nema previše prostora za kofere i stvari, tako da morate da se pomirite sa tim da nema mnogo presvlačenja i isprobavanja razne garderobe. Dakle, spakujte par šortseva i majica, kupaći kostim, i to je to.

Sa strane motora možete okačiti metalne koferčiće u kojima ćete poneti hranu i vodu, koje su vam neophodne za ovo putovanje. Obavezno napunite rezervoar i vodite računa o potrošnji, kako se ne bi desilo da ostanete bez goriva.

Vodu pre puta zamrznite, kako bi veći deo puta bila prijatna za pijenje, a ne topla i bljutava.

#2 Proverite stanje motora temeljno

motor

Pre polaska proverite gume, jer su one najvažnije za dugo putovanje. Posebno obratite pažnju na dubinu šare, pa ukoliko nisu zadovoljavajuće, stavite nove gume pre polaska. Proverite i lance, kaiševe, kablove, jer je veoma važno da lanac bude podmazan, očišćen i pravilno zategnut.

Budite sigurni da su sve tečnosti napunjene, a filteri temeljno očišćeni.

#3 Izračunjate dobro satnicu polaska

Napravite detaljnu računicu vremena, koliko vam treba do tamo, i kada treba da krenete. Tasos je destinacija koja je dovoljno daleko, ali i dovoljno blizu da tamo otputujete motorom, pa savetujemo vam da krenete oko pola 6 ujutru. Tako ćete stići na vreme za trajekt, i nećete ostati zarobljeni na kopnu.

Planirajte vreme za odmor, prvaite pauze na svakih 150km, kako biste se osvežili, a ukoliko su vrućine velike, onda pravite pauzu i na svakih pola sata, kako ne biste dehidrirali. Tako ćete ostati sveži i odmorni, a i vaš motor će vam biti zahvalan.

#4 Da li da rezervišete smeštaj unapred?

Ukoliko ste željni avanture, i mladalačkog ste duha, ne morate rezervisati smeštaj online, već možete lagano tražiti kada stignete u Grčku. Međutim, ako mislite da ćete biti umorni od dugog puta, odlično je da pri dolasku u Grčku imate rezervisan smeštaj, koji će vas spreman dočekati.

Put do Grčke je veoma dobar, tako da ne morate da brinete da ćete imati nekih neprijatnosti na putu, put je mnogo bolji nego u Srbiji. Osim toga, videćete i prelepe predele, koji će vam se zauvek urezati u pamćenje.

#5 Koliko će vas koštati put motorom?

Ukoliko putujete do Tasosa iz Beograda, gorivo će vam biti oko 250 evra, putarine i trajekti oko 60 evra, a cena smeštaja će biti prema vašim potrebama, i onome šta nađete, da li na internetu, da li peške.

Za dve osobe, putovina motorom do Grčke, i letovanje od 10 dana, iznosilo bi ugrubo oko 1000 evra. Ukoliko putujete dalje, na primer do Atine, ova cifra može biti i viša. Ne zaboravite da ćete najverovatnije želeti da obiđete veliki broj znamenitosti u regionu, što jeste glavna prednost putovanja motorom!

#6 Slobodno koristite tehnologiju

Tehnologija vam na putovanju može mnogo olakšati stvari, jer je navigacija jako korisna stvar koja će vam pomoći da se ne izgubite. Međutim, kada se vozite kroz Grčku može da se desi da navigacija zakaže u nekim trenucima, u mestima koja su malo zapuštenija i imaju malo ljudi.

Vodite računa sve vreme i o znakovima, jer ih u nekim delovima Grčke ima jako malo, pa vam mogu promaći, a onda se možete lako izgubiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *