Trudnica i muž

Šta je postporođajna depresija i kako prepoznati prve znake?

Da li ste osećali istovremeno tugu, ravnodušnost i anksioznost nakon porođaja?

Znate da bi rođenje deteta trebalo da bude srećna okolnost, ali jednostavno ne osećate radost? Zapravo, osećate samo stid, krivicu i brigu?

Ako se pronalazite u ovome, moguće je da patite od postporođajne depresije.

Od ovog fenomena pati svaka peta porodilja u Srbiji, a kako biste na vreme prepoznali prve simptome i sprečili komplikacije, nastavite sa čitanjem našeg teksta!

Da li patite od postporođajne depresije ili je u pitanju samo bebi bluz?

Na početku je važno da naglasimo da je sasvim normalno da čin rođenja bude propraćen bujicom snažih emocija – neke mame su razdražljive, neke ushićene, a kod nekih preovladava strepnja od preuzimanja titule “majke”.

Međutim, to ne znači da je odmah u pitanju postporođajna depresija!

Naprotiv, ovo mentalno stanje je prouzrokovano hormonalnim disbalansom koji usleđuje nakon porođaja. Može se reći i da je reč o hormonalnoj reakciji majke na novonastalu životnu situaciju.

Faktori kao što su vremensko trajanje pomenutih promena i način njihovog manifestovanja mogu odrediti da li je reč o bebi bluzu, postpartum depresiji ili postporođajnoj psihozi.

Žena na prozoru

Bebi bluz – drugi naziv za postporođajnu tugu

Bebi bluz je reakcija koja usleđuje nakon što se uzbuđenje majke stiša – on je karakterističan po tome što je žena ošamućena i iscrpljena posle porođaja, te nije u stanju da najbolje razume svoje emocije.

U skladu sa tim, većina novopečenih majki u prvim danima ima osećaj kao da ne može da uspostavi kontrolu nad emocijama, što neretko dovodi do iznenadnih napada histerije i tuge.

Verujemo da vam ovo deluje šokantno, ali tek ćete se iznenaditi na podatak da je ovo stanje zapravo uobičajno – javlja se kod 80 % žena u prvim danima majčinstva, a može trajati i do 2 nedelje.

Njegovo dejstvo postepeno bledi zahvaljujući postepenoj adaptaciji majke i deteta.

Postporođajna ili postpartalna depresija

Postporođajna, postnatalna ili postpartalna depresija se odnosi na psihološke i fiziološke promene nakon porođaja. Od prethodnog stanja se razlikuje po tome što je intenzivnije i traje znatno duže – u proseku između 2 do 4 nedelje.

Ključno je da se obratite vašem lekaru ukoliko primetite da ste skloni ovakvom ponašanju nakon porođaja. Postpartalna depresija se leči određenim medikamentima ili antidepresivima, kao i psihoterapijom – u vidu individualnog tretmana ili grupne (porodične) sesije.

Neretko se dešava da se pacijent izoluje od porodice i prijatelja, jer se oseća beznadežno. Stoga je način terapije i interagovanje sa ljudima koji su već iskusili postnatalnu depresiju – ova vrsta interakcije može biti putem interneta i društvenih mreža, grupe za podršku ili pak forumima u vezi tematike.

U nekim slučajevima se depresija ne može izbeći, ali se rizik od nje može umanjiti odgovarajućim psihičkim i fizičkim pripremama pred porođaj, kako bi taj dan zaista bio najradosniji dan u životu jedne majke, a ne traumatično iskustvo.

Postporođajna psihoza

Ovde je reč o patološkom stanju koje pogađa 1 do 2 od svakih 1000 porodilja.

Postporođajna psihoza predstavlja ekstremni poremećaj raspoloženja, a ispoljava se kao hronična neispavanost i umor kod majki (može početi odmah ili čak 2 meseca nakon rođenja), potom emocionalna labilnost i napad plača.

Propratni simptomi mogu biti halucinacije (kod 20 % pacijenata), opsesivna razmišljanja u vezi zdravlja i bezbednosti odojčeta, ali i misli vezane za samopovređivanje i samoubistvo.

Medicinski stručnjaci se gotovo jednoglasno slažu da je ovde reč o bipolarnom afektivnom poremećaju koje je razvijeno zahvaljujući činjenici da su hormoni uzdrmani.

Od esencijalnog značaja je da potražite pomoć stručnjaka ukoliko sumnjate ili ukoliko vam je dijagnostikovana postporođajna psihoza – nikako nemojte prolongirati odlazak kod lekara.

Depresivna majka

Koji su prvi simptomi postporođajne depresije?

Najčešći simptomi postporođajne depresije su zapravo osećaj praznine i apatičnosti kod žene nakon što je postala majka. Kod nekih se ovaj osećaj može javiti usled mišljenja da nisu dorasle zadatku, dok se kod drugih javlja usled razmišljanja da trenutno ipak nisu spremne da odgajaju dete.

Uz to, primetno je i da su žene često vrlo senzibilne i sklone epizodnim napadima histerije, anksioznosti i panike. Takođe se mogu javiti problemi sa apetitom, odnosno kod nekih je on pojačan dok je kod drugih u potpunosti odsutan.

Ovo sve samo otežava proces prilagođavanja majke, a samim tim i njeno zbližavanje sa bebom u prvim mesecima. Ukoliko se ne tretira na vreme, posledice traume mogu uticati kasnije na dete.

Imajte na umu da se ovaj poremećaj može javiti i kod očeva. Simptomi kod muškaraca su gotovo identični, s tim što oni neretko iskazuju nezadovoljstvo i bes povodom novonastale konfuzije.

Nadamo se da vam je ovaj blog bio koristan, koliko i poučan, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija u vezi nastanka i razvitka postporođajne depresije, kako biste prepoznali prve simptome na vreme i potražili pomoć – Za još zanimljivih tekstova i saveta na različite teme, pratite naš sajt!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *