pripreme-za-ciscenje-kuce

Tehnologija koja je olakšala održavanje domaćinstava

Načini na koji je industrijska revolucija uticala na tok života i navike običnog čoveka, i načini na koje i dalje primetno utiču samo govori o nekakvom klatnu koje je pokrenuto i koje pokazuje velike naznake, ne samo da se nastavi već i da napreduje mnogo više nego što je danas slučaj.

Od Teslinog pronalaska naizmenične električne energije i sijalice koja je označila početak tehnološke revolucije, do razvoja sajber i digitalne revolucije – kućni aparati koji nam olakšavaju život su preplavili naše domove i predstavljaju tehnologiju bez koje nikada ne bismo mogli da zamislimo ni jedan dan, a kamoli veći deo života.

Usisivači i parošistači – higijena na zavidnom nivou

Doprinos higijeni podova i tepiha u značajnoj meri doprinela je pojava usisivača (kasnije i onih sa fitlterom i mnogo većom snagom), pa onda raznih paročistača koji ubijaju grinje, bakterije i viruse. Konačno su se metle i ostala pomagala koja samo dižu prašinu uvis preselila samo u dvorišta ili su zaboravljena u nekom kutku kuće.

stara-pegla-za-ves

Međutim, kako cena jednog ovakvog aparata nije nimalo niska, za mnoge je odlazak u salon ili tepih servis veoma potrebna ali i rado birana opcija, jer na jednom mestu dobijaju i odličnu uslugu i temeljno pranje. U to se i sami možete uveriti posetom linku: http://tepih-servis-beograd.rs/.

Napredak kućnih aparata i bele tehnike

Umnogome, tehnologija koja je olakšala život u kući počela je uvođenjem veš i sudo mašina, frižidera, zamrzivača, električnih šporeta (i rerni) ali i internet kupovine namirnica. 

devojka-vadi-ves-iz-masine

Tako mi hranu koju poručimo online, skladištimo hlađenjem ili zamrzavanjem, izbegavajući mogućnost da će nešto propasti. Ranije se kuvalo nad šporetima koji su goreli drva ili iznad otvorenih vatri (kotlovi) a danas biramo između nekoliko ringli.

Mašinsko pranje veša spasilo je ruke mnogih domaćica i učinilo da briga o domaćinstvu i održavanje stvari čistim postane relaksiraniji proces.

Video nadzor – potreba i standard modernog društva

Pitamo se, kako se ranije obavljala funkcija zaštite i nadziranja kuća, stanova ili firmi, dok kamera nije bilo? Da li su celu situaciju pratile ljubopitljive oči tračara iz kraja ili su ljudi ranije smatrali da je samo čuvar pred vratima dovoljno obezbeđenje?

Danas je nezamislivo da neka javna površina, pa čak i kuća, ukoliko je bogatije opremljena, nema video nadzor. Iako se poslednjih godina govori o napadima na privatnost, potpuno je jasno da ovaj vid zaštite značajno predupređuje potencijalne upade na tuđu svojinu, i pomaže u policijskoj istrazi kada je to potrebno.

Mada smo svesni da oprema za video nadzor nije nešto što postoji od juče, poređenje nekadašnjih i današnjih tehnoloških rešenja, navodi nas na pomisao da je reč o potpuno drugačijem pristupu

U komercijalne svrhe (edukativne, medicinske i industrijske) je video nadzor počeo da se koristi tek polovinom prošlog veka, dok se isprva koristio samo za potrebe astronomskih stanica.

Električno posuđe i drugi kuhinjski aparati

Ni posuđe nije bilo tako raznovrsno, ali ni često kao što je to slučaj u jednom današnjem domaćinstvu. Proces pripreme nekih specijaliteta za koje je ranije bilo potrebno odvojiti sate i sate, danas je smanjen pomoću pekača, električnih (ekspres) lonaca, slow cooker-a i drugih aparata za kuvanje.

Još neki kućni aparati koji nam olakšavaju život su i secko, blender ili mikser. Danas je mnogo lakše sjediniti sastojke u kompaktnu masu ili jednostavno, ispeći kolač u aparatu za galete ili ugrejati sendvič u tosteru. Savršeni doručak, ručak ili večera su spremni za tili čas i bez mnogo muke ili neurednosti.

Posebnu čast da ima odvojeni odeljak u ovom tekstu, zaslužila je pegla, ili parni ručni štapovi kojima ispravljamo nabore na odeći. Pegle su ranije bile “napajane” odnosno zagrevane pomoću ugaraka ili žara, tako da je lako razumeti koliko je električna energija ubrzala razvoj kućnih aparata.

Centralno grejanje i klima uređaji

Pre uvođenja centralnog grejanja u kuće i stanove, stanare su grejali kamini, kotlovi i peći koje je neko morao nalagati u svakom trenutku. Efikasnost takvog grejnog sistema ne može se uporediti sa današnjim rešenjima, jer ne samo da su efikasniji već ne iziskuju težak (i malo plaćen) rad pojedninaca i omogućavaju lakše održavanje domaćinstva.

Danas možemo odvrtanjem jednog regulatora smanjiti temperaturu ili klikom na dugme daljinskog upravljača rashladiti sobu po svom ukusu.

Osvetljavanje budućnosti

Rad u mraku nije bio nimalo prijatan. Održavanje toplote i svetla bio je fizički veoma iscrpljujuće, sveće skupe a i kada bi se ugasile bilo ih je teško ponovo upaliti, do pojave šibica u 19. veku. Imate li osećaj koliko se svet promenio od uljanih lampi na ulicama pa do današnjih led svetiljki

Dvadeseti vek donosi potpunu promenu dotadašnjeg razmišljanja i načinom života, i to posredstvom čoveka koji je najviše zadužio savremeno doba – Nikole Tesle i njegovog pronalaska motora za naizmeničnu struju  koji je pomogao da se miljarde kuća osvetli.

Tehnologija koja je olakšala život u kući i promenila funkcionisanje domaćinstava je ista ona koja je decenijama menjala čitavo društvo. Iako ništa ne dolazi tako brzo i jednostavno, sigurno je da danas ne možemo zamisliti ni jedan dan bez pomoći “malog robota” iz kuhinje ili kupatila.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *