Top saveti za proslavu dečijeg rođendana bez muke

Posted by

Svaki roditelj zna koliki stres dolazi sa organizacijom dečjih rođendana. U nastavku pročitajte kako da se rešite tih muka i uživate u najlepšem danu sa mališanima.

Bilo da ste se odlučili za rodjendaonice Beograd ili za proslavu kod kuće, biće vam korisni naši saveti uz koje će sigurno sve proći u najboljem redu. U daljem tekstu navodimo na šta bi definitivno trebalo da obratite pažnju:

Pružite detetu priliku da ispolji svoju kreativnost i maštu

Nikako ne smete zaboraviti da je to slavljenikov dan, i da je najbitnije da on uživa. Osim ukoliko je u pitanju baš bebac, uključite dete koliko god je to moguće u samo planiranje rođendana. Vaši najmlađi vam mogu dosta pomoći u pripremi tog specijalnog dana.

Time mu dajete na važnosti i pokazujete da vrednujete njegovo mišljenje, pa npr. možete njemu/njoj prepustiti da izabere koje će se pesmice slušati na proslavi.

Ako imate vremena i dara, na kompjuteru možete zajedno sa detetom napraviti unikatne i originalne pozivnice za rođendan, što sigurno neće proći nezapaženo.

Ne zaboravite da najavite rođendan

Kada živite u stanu, može se desiti da komšije dečiji rođendan i buku koja dolazi sa tim shvate kao remećenje kućnog reda. Da biste izbegli ovaj problem, potrebno je da ih na vreme obavestite o tačnom datumu održavanja proslave.

Ovo je važno kako zbog dobrih odnosa sa komšilukom, tako i zbog toga što ćete se osećati neprijatno ukoliko vam neko pokuca na vrata usred proslave kako bi se žalio na buku.

Ne dozvolite da deci bude dosadno

Obično ljudi smatraju da je rođendanska proslava uspela ukoliko malim gostima ispunite vreme zabavnim aktivnostima.

Naravno, to je mnogo lakše u igraonicama nego kod kuće, zbog toga što oni nude vaspitačice koje čuvaju decu i sa njima se igraju, ali vi uz određenu pripremu možete biti čak i zabavniji od animatora.

Dogovorite se sa mališanom koje igračke on želi da deli sa drugom decom, a dobar izbor mogu biti i razne društvene igre, kao i:

  • crtanje – zadajte im temu ili ištampajte bojanke sa najrazličitijim motivima
  • takmičenje u sportu koji svi vole (ukoliko je lepo vreme napolju)
  • maskenbal – zabava je zagarantovana
  • diskoteka u kući – nađite neku jeftiniju disko kuglu i mališani će uživati
  • muzičke stolice – tradicionalno dobra stvar
  • asocijacije ili kvizovi znanja.

Uštedite novac, a ne ugrožavajte zabavu

Uz malo mašte videćete da vam za zabavnu žurku uopšte nije potrebno mnogo novca. Sve što vam dođe pod ruku, ukoliko naravno nije otrovno/opasno, može biti vid zabave i izazov za vaše male goste.

Deca obožavaju ovakve stvari, pa možete napraviti npr. i takmičenje u pravljenju najgroznijeg jela i upotrebiti jednostavne sastojke poput senfa, krpica, kokica ili pak ostataka dekoracija od Nove godine ili Uskrsa.

Svaki gost mora biti bezbedan

Za one koji planiraju proslavu u rodjendaonici – pazite na to da ona ne bude sa strmim stepenicama, i da bude maksimalno pregledna; kako neko radoznalo dete ne bi moglo neopaženo da izađe.

Ukoliko slavite kod kuće, a na spisku gostiju se nalaze sasvim mali gosti – obavezno sklonite sve igračke koje su možda nebezbedne i staklene stolove, a ukrase koje želite da sačuvate premestite na gornje police koje malci ne mogu dohvatiti.

Jako je bitno da pripremite i plastičan pribor za jelo kako se mališani ne bi povredili, a pod tim podrazumevamo i tanjiriće kao i čaše za sokove – em bezbedno, em vam olakšava pranje sudova na kraju dana.

Postavite pravila pre početka slavlja

Da ne biste glumili policajca i konstantno smirivali i utišavali decu, a da ona ipak ne bi jurila svuda naokolo – odredite neka pravila i pre samog početka proslave.

Jako je bitno da napomenete u koje sobe se sme, a u koje ne sme ulaziti i to je potrebno naglasiti odmah. Kreativniji način za ukazivanje na ova pravila jesu znaci poput “STOP!” ili “PAŽNJA – ZABRANJENA ZONA!” koje možete napraviti sa detetom.

Pranje sudova i čišćenje nereda ostavite za sutra

Umesto dosadnih obaveza koje vas čekaju nakon kućne proslave rođendana, završite dan na najlepši mogući način. Možete sa slavljenikom otvarati poklone ili mu tražiti da vam ih pokaže.

Takođe, možete proživeti još jednom ceo dan prepričavajući zabavne trenutke i razgovarajući sa detetom o tome šta mu se manje ili više dopalo.

Pročitajte još i od kakve je pomoći tehnologija u predškolskim ustanovama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *