novo-doba

U pećini novog doba

Posted by

Kada je nedavno ćerka upitala oca srednje generacije: “Kako ste vi slali mejlove pre nego što je izmišljen internet” otac je ostao zbunjen, ali i osetio veliku odgovornost da ćerki objasni kako razvoj tehnologije nemilosrdno i nezaustavljivo gazi i pisma i kucaće mašine i parnu lokomotivu. No, dete isprva nije moglo da zamisli da svet nekada nije imao mobilne telefone i računare. Zanimljivo je da smo i mi, pripadnici prelazne generacije, tolko navikli na novotarije koje je doneo dvadeset i prvi vek, da već ni sami ne obraćamo pažnju na nezaustavljivost voza koji smo sami pustili u pogon.

S tim u vezi, vokmene su zamenili najpre mp3 plejer i a potom i bežični uređaji, muziku slušamo sa prenosnih wireless zvučnika, a ne obraćamo pažnju ni na to da više nemamo diskove i kasete, već samo posežemo za internetom. Danas po povoljnim cenama možemo nabaviti prenosne bluetooth zvučnike, a da se čak ni ne zapitamo, šta je to Bluetooth, kada je nastao i koje se zanimljive činjenice mogu vezati za njegovo postojanje. Stoga ovaj blog posvećujemo jednom od znajačnih saveznika tehnologije, pa možda ponešto, pišući ga, ali i čitajući i naučimo.

Ime – spona prošlosti i budućnosti

Istorija ovog zanimljivog fenomena, zapravo seže još u deseti vek. Šalu na stranu, samo ime tehnologije datira od pre 11 vekova, a Harald Bluetooth (Plavi zub) Braantand je bio odgovoran za ujedinjenje Danske i Norveške i za predstavljanje Hrišćanstva Dancima. Džim Kardaš, izumitelj komunikacije ovom savremenom metodom, je baš u vreme kada je osmislio Bluetooth, čtao knjigu o Vikinzima i Kralju Haraldu. Nakon proučavanja, Džim je odlučio da ime da po ovom kralju čije su veštine komunikacije bile glavna inspiracija.

A potom i logo…

Prepoznatljivi logotip koji danas gotovo svako može da identifikuje i poveže ga sa tehnologijom, takođe je nastao kao vrlo dobro osmišljen trik. Naime, dve skandinavske rune poslužile su Džimu da napravi logo. Reč je o runama koje simbolizuju ništa drugo do inicijala čuvenog vikinškog kralja. Zanimljiva priča o još zanimljivijim ljudima.

Slično radiju

Kada je u Nišu, pre 102 godine uspostavljen prvi radio signal između Vrhovne komande i vlade, niko nije verovao da će se stvoriti uslovi za kreiranje radio aparata koji će emitovati muziku i program. Kada je nastao radio, niko, isto tako nije mogao ni da pretpostavi da će se jednom na radio frekvencijama razviti nova tehnologija. Za razliku od infracrvenih zraka koji se koriste kod daljinskih upravljača, te je potrebno usmeravati upravljač prema uređaju, Bluetooth funkcioniše potpuno drugačije. Naime, Bluetooth tehnologija koristi radio talase, pa se emitovanje signala može obavljati i preko zidova i kroz zatvorena vrata.

Saveti zlata vredni

Ko bi rekao da jedna tako jednostavna tehnologija može poslužiti za obavljanje brojnih komplikovanijih radnji. Naime, Bluetooth, sam po sebi danas ne predstavlja bogzna kakvo čudo. No, ako umrežimo pametni telefon sa pametnom kućom, pomoću telefona moći ćemo da kontrolišemo brojne uređaje, spuštamo roletne, palimo i gasimo svetla. Pomoću bluetootha funckioniše i umrežavanje zvučnika sa telefonom, proveravanje saobraćajne gužve, a brojne aplikacije mogu olakšavati svakodnevicu. Štampači koji funkcionišu na ovaj način, u kancelarijama u mnogome pomažu uređivanju enterijera. Na ovaj način smanjuje se broj kablova, prostorije izgledaju manjeprenatrpano,a jedna od najvećih vrednosti jeste i kreiranje maštovitih mehanizama za nove podvige. Upravo je Bluetooth taj koji je razvio čitavu “bežičnu filozofiju”, pa se kao baza novog doba treba slaviti još dugo. Kada se samo setimo onih prvih telefončića sa infraredom i bluetoothom kojima ni sami nismo znali svrhu. Eto, samo dvadesetak godina kasnije, i sami se ponekad zapitamo, kako je uopšte funkcionisao Bluetooth pre nego što smo dobili mobilne telefone. Slično onoj devojčici sa početka, i sami smo zaronili nos u savremeni svet čiji smo u isto vreme i robovi i gospodari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *