vestacka-inteligencija-robot

Veštačka inteligencija i kreiranje sadržaja

Veštačka inteligencija (AI) predstavlja oblast informatike koja se bavi razvojem sistema sposobnih za obavljanje zadataka koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. Dijapazon oblasti u kojima se primenjuje je ogroman.

Danas, u eri interneta, veštačka inteligencija sve više utiče i na proces kreiranja digitalnog sadržaja. Tu se pre svega misli na upotrebu različitih algoritama i mašinskog učenja kako bi se generisali tekstovi, fotografije ili video zapisi. Tehnologija u ovoj oblasti je toliko uznapredovala da je korisnicima sve teže ili gotovo nemoguće da prepoznaju tekst koji je kreirala AI

U tom svetlu, uradili smo i ovaj tekst koji sadrži nekoliko razmatranja kako veštačka inteligencija podstiče kreiranje sadržaja, koje su njene prednosti, i njene mane. Daćemo vam i nekoliko primera AI alata koji se koriste za kreiranje sadržaj. Pročitajte! 

Šta je sadržaj generisan veštačkom inteligencijom?

Sadržaji generisani veštačkom inteligencijom mogu biti postovi na blogu, marketinški sadržaji, članci ili opisi proizvoda koje je napisala mašina. AI alat generiše sadržaj nakon upita koji korisnik unese. Taj upit može da sadrži ključne reči i fraze ili jednostavno da predstavlja zadatu temu na koju želite da dobijete tekst. Tako nam, između ostalog, veštačka inteligencija može pomoći i kada je u pitanju učenje.

Veštačka inteligencija je od velike koristi i kada želite da razvijete nove kreativne ideje za svoje tekstove tako što analizira interesovanje vaše ciljane publike i na osnovu te analize predlaže relevantne teme za pisanje. Takođe, pomoću AI možete personalizovati sadržaj prema svojoj ciljanoj publici. 

To znači da imate mogućnost lakog i brzog prilagođavanja tekstova, fotografija i video zapisa ka pojedinim korisnicima na osnovu njihovih interesovanja. Krajnja posledica je veće angažovanje korisnika i porast broja konverzija, što je posebno važno ako imate e-biznis i bavite se online prodajom proizvoda i usluga. 

AI ima zaista širok opseg i upotrebu kada je kreiranje sadržaja u pitanju. Nije ograničena samo na tekst već je moguće upotrebiti je i za generisanje video zapisa, za uređivanje fotografija, pa i za kreiranje audio materijala na osnovu teksta. 

Prednosti generisanja sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije

Pre svega, AI kreira sadržaj daleko brže nego čovek. Ovo je verovatno i najveća prednost koju trenutno možete očekivati od veštačke inteligencije. Za jedan članak prosečne dužine od oko 1500 reči, veštačkoj inteligenciji biće potrebno svega minut ili dva da ga kreira. 

cetbot-laptop

Sa druge strane, angažovanje kvalitetnih pisaca sa iskustvom košta. Cena zavisi od dužine članka ali i od oblasti koja se obrađuje. Za razliku od ljudi, većina alata koji koriste veštačku inteligenciju kako bi kreirali sadržaj su besplatni u svojoj osnovnoj verziji, kao što je, na primer, slučaj sa ChatGPT-jem.

Dalje, AI alati pregledaju veliki broj online dokumenata i mogu birati ključne reči kako bi optimizovali sadržaj za određeni pretraživač (SEO). To za posledicu može imati bolje rangiranje u rezultatima pretrage na Google-u ili nekom drugom pretraživaču. 

Na kraju, piscima se često dogodi da u trenutku “blokiraju”. Da ne mogu da počnu sa pisanjem ili da pronađu adekvatnu reč, posebno ako je u pitanju tema koja im je manje poznata. Kada su u pitanju AI alati za kreiranje sadržaja, takvih poteškoća nema. Veštačka inteligencija može biti od velike koristi piscima, i to je u ovom trenutku možda njen najjači adut. Naime, na osnovu teksta koji generišu AI alati, pisac može dobiti ideju ili upotrebiti odgovarajući termin kojeg nije mogao da se seti. 

Nedostaci AI generatora sadržaja

Prilikom kreiranja “novog” sadržaja AI se oslanja na već postojeće tekstove, informacije i algoritme. To znači da se može dogoditi da pokupi podatke i delove tekstova iz sumnjivih izvora, pa čak i one koji nisu tačni. Osim toga, kod nekih AI alata izvori su ograničeni na informacije nešto starijeg datuma. Kod Chat GPT-ja, na primer, do novembra 2021. godine, mada postoje najave da će se to promeniti i da će uskoro ovaj četbot dobijati svežije podatke.  

Isto tako, kompletni delovi tekstova mogu biti preuzeti iz drugog izvora, što se, naravno, može smatrati plagijatom. Zato itekako moramo biti obazrivi kada koristimo AI alate za kreiranje sadržaja. 

Sa druge strane, kreativnost čini tekst zanimljivijim, a ljudi imaju tendenciju da u tekst unesu emociju i puno prideva kojima iskazuju svoja osećanja. Veštačka inteligencija je za tako nešto nesposobna. Ona nema emocije, već uglavnom barata činjenicama, te nije u stanju da generiše sadržaj takvog karaktera. 

Koliko god da AI alat generiše kvalitetan tekst, uvek će biti potrebe za njegovim dorađivanjem i sređivanjem od strane ljudi. Činjenica je da je vreme izrade teksta daleko kraće ali isto tako i da je on još uvek, na našu žalost ili sreću, daleko od onog što želimo dobiti. 

Da li Google prepoznaje i kažnjava sadržaj kreiran pomoću veštačke inteligencije?

Iz Google-a još uvek nema informacija kako oni pronalaze i da li uopšte njihovi algoritmi mogu prepoznati tekst kreiran uz pomoć AI. Ipak, opšta upotreba veštačke inteligencije ili automatizacije nije protivna njihovim smernicama, pogotovo ako se time kreira sadržaj koji pomaže korisnicima u pronalaženju željenih odgovora na internetu. Dakle, ako je generisani materijal pun korisnih informacija koje će ljudima biti od pomoći, onda je prema Google-u potpuno nebitan način na koji se do njih došlo.

Sa druge strane, ako je tekst generisan od strane AI objavljen prvenstveno radi rangiranja u Google-ovoj pretrazi, onda je to protivno opštim smernicama. Dakle, ako određeni AI alat vidite kao jeftin i jednostavan način za bolje rangiranje vaše web lokacije u Google pretraživaču, onda je naš predlog da ga i ne koristite.

AI alati za kreiranje sadržaja

Veštačka inteligencija je sve prisutnija, posebno na polju kreiranja sadržaja. Uz pomoć AI alata korisnici mogu lako generisati članak za blog, video zapis, fotografiju ili drugi medijskih sadržaja. Postoji mnoštvo takvih alata, a neke od najpopularnijih i najčešće korišćenih pomenućemo u nastavku. 

ChatGPT – najbrže rastući četbot

monitor-alat-vestacka-inteligencija

Kreiran u kompaniji OpenAI, ChatGPT je najnoviji četbot koji oponaša sagovornika i koji može brzo generisati uverljive članke za blogove, eseje ili jednostavno u jednoj rečenici odgovoriti na vaše pitanje. Koristi ogromnu bazu podataka i za veoma kratko vreme je postigao ogromnu popularnost. Može poslužiti i kao pretraživač, koji će nam pomoći da pronađemo neke informacije za potrebe obrazovanja, mada mu to nije osnovna namena. 

CopyAI – tekstualni sadržaj za potrebe marketinga i e-trgovine

CopyAI je platforma koja korisit tehnologiju obrade prirodnog jezika kako bi generisala kreativan tekst za blogove, naslov ili opis proizvoda. Ima mogućnost uključivanja različitih opcija kao što su stil pisanja, dužina teksta ili ton (stil) kojim želite da sadržaj bude napisan. Ovaj AI alat može se koristiit u različitim industrijama poput marketinga, novinarstva ili online prodaje.

Scalenut – generisanje teksta i SEO

Scalenut služi uglavnom za marketing sadržajem i kombinuje alate za istraživanje ključnih reči i alate za optimizaciju teksta kako bi pomogao piscima u kreiranju tekstualnog sadržaj. Malo je izazovniji za navigaciju i korišćenje od drugih sličnih alata, ali je prilično koristan. Pomoću ovog alata možete kreirati duge postove za blog, ali i kratke novinarske članke ili pisane sadržaje za društvene medije. Nema ograničenja kada je dužina teksta u pitanju.

Synthesia – za generisanje video zapisa

Synthesia je alat sa veštačkom inteligencijom koji može da kreira video zapise od običnog teksta za svega nekoliko minuta. Korisnicima pruža mogućnost izrade profesionalnih video zapisa sa naracijom, pa čak i ljudskim avatarom generisanim od strane veštačke inteligencije. Platforma nudi preko 125 AI avatara koje možete birati, dok se njihovi glasovi mogu interpretirati na preko 120 jezika. 

Canva – za AI generisanje slika

Canva je najpopularnija platforma za grafički dizajn bez koda. Nudi širok spektar alata za izradu različitog vizuelnog sadržaja, uključujući postere, infografike ili logotipe. Često se koristi za kreiranje vizuelnih postova na društvenim medijima. Pored toga, nudi mogućnost generisanja slika pomoću veštačke inteligencije. Canva-in alat funkcioniše tako što korisnik tekstualno opisuje sliku koju želi da dobije. Dakle, jednostavno ukucate tekst koji želite i program će vam na osnovu tog teksta generisati određenu sliku. Alat takođe ima i moćan AI uređivač fotografija kojim ih možete poboljšati i umetnuti u njih efekte, natpise i nalepnice.  

Da zaključimo, veštačka inteligencija je duboko zakoračila u svet kreiranja sadržaja na internetu. Otvorila nam je brojne mogućnosti, ali i rizike poput sumnjivog kvaliteta, istinitosti informacija i plagiranja dokumenata. Pa ipak i pored toga, alati koji dolaze sa AI nesumnjivo imaju brojne prednosti i olakšavaju nam posao. Na nama je samo da ih koristimo pažljivo i u dobroj nameri.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *