masina-bager-gradjevina

Zaboravite transformerse, ove građevinske mašine su strava!

Posted by

Sigurno ste kao mali voleli da gledate transformerse, ogromne kreature od gvožđa koje se pretvaraju u automobile, avione ili životinje. Ipak, možda niste znali da ne morate da ih gledate samo u animinarnoj seriji ili filmu, građevinska mehanizacija na gradilištu su pravi transformesri! Saznajte koje su to najveće građevinske mašine, čija veličina će vas malo i uplašiti.

Građevinske mašine i transformersi nisu samo senzacija za decu, tako da ukoliko ih i danas rado gledate, ne brinite, neće vas zbog toga niko osuditi. Neko voli oldtajmere, a neko bagere, i to je sasvim u redu.

S obzirom na to da mnogi od nas ne umeju da upravljaju građevinskim mašinama, jedino što možemo je da ih gledamo na video snimcima, ili uživo ako nam se za to ukaže prilika.

Na jutjubu možete naći video gde je napravljena lista najvećih građevniskih mašina, koje sve ostavljaju bez daha svojom veličinom i snagom.

U daljem tekstu, saznajte koje su to mašine koje konstruktori koriste, i kakve su njihove mogućnosti. Krenućemo od manjih ka većim. Da, dobro ste pročitali.

#10 Komatsu D575A buldožer

Ovaj buldožer je primarno korišćen u rudarskim operacijama i prokopavanjima, što već dovoljno govori o njegovoj snazi i mogućnostima. Najpre su počeli da ih koriste rudari u Americi, Kanadi i Australiji.

Od 1991. godine ovaj buldožer je najveći buldožer u svom sektoru, a može se pohvaliti sa motorom od 1.150 konjskih snaga. Ovaj svemogući buldožer može da pomeri 90 kubnih metara po prolazu, što je stvarno fascinatna cifra.

Osim toga, ovaj buldožer može da ispegla mnoge automobile, i od njih napravi palačinku od gvožđa, ukoliko je to potrebno.

#9 P&H L-2350 bager

Ovaj bager ima neverovatnih 160.000 kilograma, i drži Ginisov svetski rekord kao mašina koja može da podigne najviše tereta – čak 72 tone. Njegova kašika je veličine od 40,52 kubnih metara, a jačina motora je 2.300 konjskih snaga.

bager-kasike-tocak

Kada stanete pored ovog bagera, neće vam biti svejedno, jer je samo njegov točak, sigurno viši od vas. Upravljenje ovim bagerom je sigurno veoma zanimljivo, jer je baš ovo trenutak kada možete da osetite kao da ste u filmu Transformers.

#8 Liebherr 9800 rudarski kopač

Ovaj proizvođač je veoma poznat među građevinarima, jer je čuven po impresivnim kranovima. Ovaj rudarski kopač se uglavnom koristi za prokopavanje velikih površina, jer može da uštedi mnogo vremena i radnicima i izvođačima radova.

#7 Belaz 75710 kamion

Ovaj kamion za prevoženje velike količine materijala je zvanično najveći na svetu, i njegova visini dostiže čak 8 metara! U sebi ima dva motora, od kojih svaki ima po 2300 konjskih snaga.

#6 CAT 6090 hidraulična lopata

Iako je Hitachi EX8000 prikazan u videu, ipak je ovaj bager za nijansu veći od tog u videu. Njegova težina ima preko 1000 tona, a motor dostiže čak 4500 konjskih snaga.

#5 P&H 4100XPC električna lopata

Ovaj bager je napravljen sa namerom da ukloni velike količine nepotrebnih materijala, mnogo lakše i brže nego drugi bageri. Njegova visina je čak 14 metara, a može zahvatiti 82 kubna metra.

#4 Bucyrus 2570W najveći rotirajući kran

Ovaj kran može da iskopa 42 metra dubine, i teži preko 10 miliona kilograma. Ne može se pohvaliti svojom brzinom, ali je veoma koristan pri kopanju velikih površina.

#3 Nasa kran-transporter

Ovaj kran je postolje za spejs šatl koji će nas odvesti na Mars. Dugačak je 40 metara, i teži preko 6 miliona kilograma. Na sebi nosi Nasa rakete od lokacije do lokacije.

Postoje dva ovakva krana, a jedan od njih je prešao 2.207 milja, ali s obzirom na to da se kreće veoma sporo, procenjuje se da je taj put trajao 2.207 sati.

#2 TBM mašina za prokopavanje tunela

Najveća mašina za prokopavanje tunela je poznata kao Velika Berta i korišćena je za prokopavanje metroa u Sijetlu, ali se pokvarila na pola prokopavanja. Biće potrebno nekoliko godina, kako bi se napravile potrebne popravke.

Inače, prečnik ove neverovatne mašine je 17 metara.

#1 Bagger 293 – najveća građevisnka mađina na svetu.

Ovo nije samo najveći bager koji ima veliki broj kašika koje izvršavaju brzo prokopavanje. Ovo je najveća građevinska mašina na svetu u bilo kom rangu. Visoka je neverovatnih 95 metara, a dugačka čak 220 metara. Dakle, ova mašina je duža i od mnogih velikih skladišta.

Ova nemačka mašina može da pomeri 100 000 kubnih metara dnevno, koristeći svojih dvadeset kašika, koje se nalaze na točku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *