plaza-na-filipinima

Zašto su Filipini sve popularniji?

Trista godina španske kolonizacije (1521-1898), ostavilo je Filipinima mnogo toga zajedničkog sa latinoameričkim zemljama: novčana valuta (filipinski pezo -španska pezeta), kultura im je veoma slična, temperament, način oblačenja, muzika. Spomenimo par reči iz španskog jezika: fiesta, guapo, adobo, syudad, trabaho. Takođe, postoji mnogo španskih reči koje su usvojene iz nacionalnog jezika Filipina (diyós, memorya) – tagalog (tagá „poreklo“ i ílog „reka“).

Tagali su narod koji su izvorno govorili taj jezik. Prema statistikama, pored zvaničnog filipinskog jezika, 63,7% Filipinaca govori i engleski jezik, što ga čini petom zemljom po veličini po broju govornika, odmah nakon SAD-a, Velike Britanije, Indije i Pakistana. Filipinska zastava je specifična u svetu: po njoj možete odrediti je li zemlja u miru ili u ratu, zavisno od toga kako je okrenuta; ako je plava boja na vrhu, vlada mir, crvena na vrhu znak je za ratno stanje.

Zastava ima beli trougao sa znakom sunca okruženim sa tri zlatne zvezde koje predstavljaju 3 ostrvske grupe (Luzon na severu, Visaye u središtu i Mindanao na jugu).

Pogledajte neke od argumenata zašto turističke agencije iz Srbije u svojoj ponudi sve češće imaju i ovu desinaciju. Cene aranžmana za Filipine variraju od više faktora, a okvirno za 18 dana koštaju oko 1350 Eura.

Jeepney

Jeepney je verovatno najčešći način javnog prevoza na Filipinima. To je jeftin i vrlo udoban način putovanja po raštrkanim gradovima ili selima. Iznenađujuće je da u njega može stati od 15 do 30 putnika iako izgleda maleno.

Ove autobuse koriste uglavnom meštani, ali ako ste turista, morate ga probati na Filipinima!

jeepney

Zanimljiva je činjenica da je prvi jeepney napravljen od starog džipa koji je američka vojska ostavila nakon Drugog svetskog rata. Od tada su Filipinci razvili ovu šaroliku industriju javnih usluga koja je dostupna širom zemlje. Vozilo je poznato po svojim živopisnim bojama i izvanrednom dizajnu.

Jeepneys (filipinski: Dyipne , džip) je rasprostranjen simbol filipinske kulture i umetnosti. Sarao jeepney bio je izložen davno i u filipinskom paviljonu na svetskom sajmu u New Yorku 1964. kao nacionalni imidž Filipinaca.

Najpoznatiji slatkiš – Halo

Halo je u osnovi mešavina zgnječenog leda i raznih sastojaka: nata de coco (neobičan ukusan napitak nastao fermentacijom kokosovog soka), ube sladoleda, različitih vrsta zrnevlja, sveže iseckanih kriški kokosa, želea, umotane saba banane, leche flan (karamel krem) i mleka koje je dobro uvrelo.

Bangka brodovi

Bangka su popularni širom Filipina. To je plovilo koje veoma liči na kanu, poduprt sa dva ispupčenja izrađena od bambusa (katig) na svakoj strani, koji u stvari imaju ulogu nosača i stabilizatora čvorišta plovila.

brodic

Trup plovila je izrađen od specijalne šperploče i obojen sa nekoliko premaza izdržljivom, epoksidnom bojom. Manjim čamcima se upravlja veslima, a veći imaju motore. Bangka brodove su takođe koristili i Maori na Novom Zelandu samo su ih drugačije nazivali (waka ama), na Havajima ( wa’a) i u Indoneziji (jukung). Obavezno isprobajte, bićete oduševljeni vožnjom.

Karaoke

Kažu da su Filipinci odlični u karaokama, tako da obratite pažnju kad se takmičite. Nije ni čudo kada je karaoke izmislio niko drugi do jedan Filipinac po imenu Roberto del Rosario. On je prvi patentirao sistem, tj. muzičku kutiju “Karaoke Sing Along” 1975. i ubrzo ga i komercijalizovao.

Karaoke su tako popularne na Filipinima da se čak i komercijalno koriste za promociju namirnica u supermarketima, tako da, ako odete na Filipine, možete biti sigurni da se i kupovina  za čas može pretvoriti u karaoke party!

Praznik koji se sprema tri meseca

Mislite li da božićna sezona počinje prerano u vašoj zemlji? Na Filipinima božićna sezona počinje prvog seprembra, čitava 3 neseca ranije!

Restorani, prodavnice i trgovački centri bivaju ukrašeni svetlima i ukrasima. I radio stanice emituju božićne pesme, a svako mesto u koje uđete i boravite vreme kao da je zamotano u božićnu čaroliju.

Destinacije

Zaronite u bistre vode Mindora

Apo Reef Nacionalni park

Ne možemo tako lako odabrati dobra mesta za ronjenje na Filipinima, ima ih tako mnogo. Iskusni ronioci kažu da su najbolja mesta za ronjenje teže dostupna. Apo Reef je jedno od njih. Veći deo grebena je uglavnom potopljeni atol, na dva sata od zapadne obale Mindora, prostire se na 40 km2 i ima bogat podvodni svet (morski psi, zvezde, retke morske kornjače …).

Većina ronilaca boravi na ostrvu Pandan (20 minuta vožnje brodom od Mindora), a odatle pristupa grebenu na tri sata vožnje brodom. Apo Reef Club je jedan od najbližih rezorta i ronilačkih klubova na grebenu, otvoren od oktobra do jula.

Ovde vam se nude “paketi za ronjenje”, hotel je čist, ima jednostavan smeštaj, tradicionalne obroke, nudi ronilačke izlete, a cene su od 10 do 50 funti po osobi. U ovom parku se nalazi i stari svetionik iz 1903. godine, koji je pružao zaštitu usamljenim mornarima koji su decenijama plovili preko plitkog grebena. To je jedna od mnogih lepih atrakcija na Apo grebenu . Ovaj Nacionalni park prostire se na 275 kvadratnih kilometara i treba vam bar dve nedelje da upoznate retke biljne i životinjske vrste parka.

Osim ronilačkih izleta, najposećeniji rezort Apo Reef Club nudi čist i jednostavan smeštaj. Cene se kreću od £ 10 do £ 46 po osobi. Nije teško doći do ovog Nacionalnog parka: ima domaćih letova od Manile do San Josea u Mindoru. A odatle brodom do ostrva Pandan.

Ostrvo Camiguin

Ovo vulkansko strvo u obliku kruške, na severnom delu Mindanaoa, ima sedam vulkana, prostire se na 29.187 hektara. Razne turističke agencije u ponudi imaju i ronjenje kroz jezovito potopljeno groblje, ispod slapova, kroz lagunu i tople i hladne izvore. Do svih njih se lako može doći pešice ili unajmiti motocikl (otprilike 11 funti dnevno s vozačem, 7 eura bez vozača)

Surfanje, Siargao

Spori tempo života, jeftin smeštaj, neverovatno surfanje, mali broj turista, epski zalasci sunca svako poslepodne  i opuštena atmosfera čine ga jednim od omiljenih odredišta onih koji traže mesto sa manje halabuke i dalje od modernih trendi hotela. Okrenuto prema Tihom okeanu, severno od otoka Mindanao, nalazi se gradić Siargao, jedan od filipinskih surf- centara.

U gradiću ima sve više posvećenih surfera koji dolaze da se oprobaju u izazovu na čuvenom grebenu 9 Cloud. Pored ovog, grebeni gde se najbolje surfa i jedri su Quick Silver, Rock Island, Stimpy’s. U malom gradiću na plaži održava se niz međunarodnih natecanja u surfanju, i baš zato je prepuno turista tokom sezone, ali potpuno mrtvo mesto kada se talasi spuste.

Početnici mogu unajmiti instruktore, koje mogu pronaći na plaži (za oko £ 7 po satu), ili se može rezervisati “surf paket” u hotelima (npr. Kermit Surf Resort, koji u ponudi ima paket za £ 394 po osobi nedeljno, uključujući smeštaj, transfer i časove jedrenja).

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *