voce

Šta je DASH dijeta

Kada se bukvalno prevede sa engleskog jezika, DASH je zapravo skraćenica za Dijetetski pristup regulisanju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Dakle, reč je prvenstveno o režimu ishrane koji treba da vam pomogne da regulišete visok krvni pritisak. No, otkad je osmišljena od strane američkih stručnjaka i u prvom redu Marle Heler, DASH dijeta je izuzetno popularna i kao strategija za mršavljenje širom sveta.

Pored snižavanja krvnog pritiska, korisna je i u pogledu regulisanja šećera u krvi i masnoće, pa stoga ne treba da iznenadi što je čak i lekari preporučuju u ove svrhe. Kako su u prvoj fazi strogo zabranjeni slatkiši, voće i svi šećeri, upravo se u prve dve nedelje intenzivno gube kilogrami i tope masne naslage.

U drugoj fazi koja nastupa nakon 14 dana restrikcije su znatno manje. Postepeno treba uključiti voće, integralne žitarice i povrće. Gubitak kilograma i regulisanje težine se nastavlja, međutim, tempo mršavljenja je mnogo sporiji.

Bitno je znati da postoje i dve varijante DASH dijete, odnosno da postoji blaža i stroža dijeta u pogledu unosa soli. Za zdravlje krvnih sudova i hipertenziju je naročito korisna i delotvorna restriktivna varijanta kod koje je dozvoljeno uneti samo do 1500mg soli dnevno.

https://youtu.be/LQMshSYCpDU

Mišljenja i iskustva su razna i podeljena po pitanju mršavljenja uz pomoć dijeta. Mnogi tvrde da im je određeni rigorozni plan ishrane pomogao da se reše suvišnih kilograma.

Međutim, još brojnije su tvrdnje da se nakon ultra brzog smanjenja kilaže, a pošto se sa dijetalnom hranom prestane, kilogrami još brže vraćaju. Izgleda da nijedna “skraćenica” nije pametan izbor i da nema skraćenog puta do zdravog tela i vitke linije.

Ukoliko se i sami borite sa viškom kilograma i želite da budete zgodni, birajte izbalansirane i hranljive obroke, postarajte se da budete fizički aktivni i izaberite zdrave navike, ali ne kao kratkoročno rešenje, već životni stil.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *