pajser-maska-provala-u-garazu

Kako uz pomoć tehnologije zaštititi garažu od provala

Često se informišemo o tome kako da zaštitimo svoj dom i porodicu. Najdraži ljudi i najvrednija imovina (bilo materijalno ili duhovno) uvek su prioritet. Sa tim ćemo se svi složiti. Međutim, vredne uspomene koje želimo da zaštitimo od zuba vremena, ili skupe alate koje ne koristimo svakodnevno, uvek ćemo odložiti na tavan ili u garažu. Osim toga, u garaži se nalazi i naš automobil, koji u poslednje vreme predstavlja osnovnu potrebu svake porodice, i definitivno više nije luksuz.

Kriminalcima je garaža često čak i draža meta od objekta u kojem se stanuje, od kuće ili stana, jer je obično slabije zaštićena. Zbog svega ovoga, zaštita garaže od provalnika treba da se nađe na našoj listi prioriteta i moramo joj pod hitno posvetiti pažnju!

Ugradnja kamere za video nadzor

Ugradnja kamere je prvi korak u zaštiti svakog objekta. Pravilno pozicionirana kamera, omogućiće korisniku da u svakom trenutku može da vidi šta se dešava na ulazu u garažu.

kamera-na-zidu-ispred-ulaznih-vrata

Prilikom instaliranja video sistema, uglavnom se savetuje da kamere pokriju i prostor okućnice i ulaz u pomoćne prostorije. Broj i vrsta kamera zavise od uslova, potreba i raspoloživog budžeta. Uglavnom se savetuje da svi mogući ulazi u garažu budu pokriveni objektivom. Ponekad će i sam natpis da je objekat pod video nadzorom, navesti kriminalca da dva puta razmisli o svojoj odluci.

Ako provalnik ipak odluči da pokuša da uđe u garažu, kamera će snimiti provalu. Zabeležen video materijal će biti pohranjen zahvaljujući snimaču, te se može naknadno pregledati. Video zapis je važan dokaz u slučaju sudskog procesa.

Interfonski sistemi

Iako interfon nije direktno povezan sa garažom, spoljašnju jedinicu je moguće ugraditi kod kapije koja omogućava ulaz na posed. Svaka moderna ograda za dvorište dizanirana je tako da osim dekorativne ima i sigurnosnu  svrhu. Da bi osoba ušla u dvorište gde se nalazi i garaža, najpre mora proći prvu liniju odbrane našeg domaćinstva – ogradu, kapiju i interfon.

Danas se sve više koriste audio/video interfonski sistemi, koji omogućavaju dvosmernu audio komunikaciju i jednosmerno slanje video poruke. Naime, omogućena je komunikacija, a pogledom na displej jasno možemo videti i s kim razgovaramo. Elektronska brava omogućava otvaranje kapije i dozvolu za ulazak preko tastera, koji se nalazi na unutrašnjoj jedinici. Tek tada osoba dobija pristup našem domu, kao i pomoćnim objektima, uključujući tu i garažu. Video signal dolazi od ugrađene kamere, koja takođe može ponuditi vredan video zapis.

Ugradnja senzora za lom stakla

Ugradnja senzora koji reaguju na lom stakla često je zanemaren element sigurnosnog sistema. Međutim, reč je o vrlo praktičnoj komponenti. Naime, u potrazi za pogodnim načinom ulaza, provalnik će se često opredeliti za ulazak kroz staklene panele u gornjem delu garažnih vrata. Sumnjajući da su sama vrata osigurana detektorom pokreta, računaće da će lom stakla proći bez preterane buke.

Alarm koji će se uključiti nakon razbijanja stakla, sigurno će prestrašiti kriminalca. Osim toga, u većini slučajeva se kroz garažu može ući i u samu kuću. Dakle, ako provalnika onesposobimo na samom ulasku u garažu, onemogućili smo mu put do našeg doma.

Zvučni i svetlosni alarmi

lampa-sa-alarmom-na-zidu-pored-garaze

Osim senzora koji reaguju na lom stakla, moguća je i ugradnja senzora koji reaguju na pokret. Nakon što je alarm podešen, svaki neočekivani pokret izazvaće aktiviranje sirene i upozoravajućih svetlosnih signala. Istovremeno će informacija o provali biti prosleđena nadležnim organima i vlasniku poseda i objekta. Glasan zvuk i zaslepljujuće svetlo nemoguće je ignorisati i predstavljaju najgoru noćnu moru svakog provalnika.

Potražite pomoć profesionalaca

Ukoliko planirate da uložite u sigurnosne sisteme, važno je da odaberete kvalitetne proizvode i da obezbedite stručnu ugradnju. VideoMont nudi bogat asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta i renomiranih proizvođača, kao i stručnu uslugu ugradnje alarmnih sistema, sistema video nadzora i interfonskih sistema. U skladu sa klijentovim potrebama i mogućnostima, Videomont osmišljava jedinstvena rešenja, te bezbednosnim sistemom pokriva vaš dom, enterijer, okućnicu, dvorište, kao i pomoćne objekte.

Kompanija poseduje sve neophodne dozvole i sertifikate, te primenjuje važeće standarde. Tim eksperata pokriva ceo proces – od osmišljavanja i projektovanja, preko odabira optimalne opreme, do ugradnje celokupnog sistema, testiranja i servisa.

Ne zaboravite da se provalnik koji je uspeo da uđe u garažu, nalazi na samo nekoliko koraka od vašeg doma. Ako i zanemarite svu materijalnu štetu koju ćete pretrpeti ako “nezvani gost” nesmetano opustoši garažu, morate imati na umu da on istovremeno ugrožava i bezbednost vaše porodice.

Umesto zaključka

Istraživanja pokazuju da kriminalci sve više koriste garažu kao jednostavniji put do kuće, jer računaju da su svi ulazi u kuću osigurani i pokriveni kamerama. Zbog toga je veoma važno delovati preventivno i pažnju posvetiti celom posedu.

Bitno je napomenuti i da se ne morate ograničavati jednom od navedenih opcija. Različite komponente sigurnosnog sistema uglavnom daju najbolje rezultate udruženim radom. Ako niste sigurni koja je najbolja metoda obezbeđenja vaše garaže, predlažemo da potražite savet stručnjaka, koji će u obzir uzeti sve elemente i prezentovati vam optimalno rešenje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *