par-ceka-bebu-trudnica-cipelice

Kontraceptivne pilule u ranoj trudnoći: da li postoji rizik od abnormalnosti ploda?

Milan TeodorovicPosted by

Ukoliko žena usled neredovne primene kontraceptivne pilule ostane u drugom stanju, a zatim nastavi da koristi pilululu u ranoj trudnoći, ne znajući da je trudna, da li se povećava rizik od nastanka abnormalnosti ploda?

Neplaniranu trudnoću ne bi trebalo izjednačavati s neželjenom trudnoćom. Iako par možda u datom trenutku jednostavno nije razmišljao o potomstvu, saznanje da će postati roditelji u njima zaista može probuditi iskrenu radost, ali i strepnju.

Ako trudnoća nije planirana, buduća majka uglavnom već na samom početku oseća krivicu. Javlja se i strah da je, nesvesna stanja u kojem se nalazi, svojim ponašanjem kod bebe već izazvala pojavu različitih abnormalnosti. Jedna stvari koja brine buduću majku je i upotreba kontracentivnih pilula u ranoj trudnoći.

Kontracepcija u velikom procentu smanjuje šansu za nastanak trudnoće. Međutim, ukoliko se medikament ne uzima redovno i na preporučen način, dejstvo kontraceptivne pilule neće biti kontinuirano i može doći do trudnoće. Koliko je to opasno po plod?

Reč stručnjaka

Pojedine studije ukazivale su na povezanost između korišćenja kontraceptivne pilule u ranoj trudnoći i povećanog rizika od rađanja deteta male porođajne težine, prevremenog porođaja i pojave urođenih abnormalnosti urinarnog trakta. Međutim, ove tvrdnje nisu uspešno dokazane prilikom kliničkih ispitivanja. Studije su ipak došle do važnog zaključka: ukoliko žena u ranoj trudnoći koristi minipill (pilulu koja sadrži samo progestin), neznatno se povećava rizik od nastanka ektopične trudnoće.

Sa druge strane, kontraceptivna pilula, sama po sebi, smanjuje rizik od nastanka neželjene trudnoće i, u većini slučajeva, smanjuje i rizik od implantacije oplođene jajne ćelije van materice (vanmaterična ili ektopična trudnoća).

Šta da radite ako sumnjate da ste trudni, a koristili ste pilule?

Ako primetite rane simptome trudnoće, stručnjaci savetuju da odmah uradite kućni test. U slučaju da je test pozitivan, prestanite odmah sa korišćenjem kontraceptivnih pilula! Ukoliko trenutno niste u mogućnosti da obavite test, predlog je da ipak ne koristite pilulu, sve dok se ne testirate. Za to vreme možete koristiti neki drugi oblik kontracepcije.

test-na-trudnocu-indikatori

Ukoliko strahujete od posledica korišćenja kontraceptivne pilule u ranoj trudnoći, obratite se svom lekaru. Lekar će vas uputiti u korake koje bi trebalo da preduzmete kako bi plod nastavio neometano da se razvija.

Važno je napomenuti i da nisu sve kontraceptivne pilule iste, a razlikujemo dva osnovna tipa: kombinovane (sadrže estrogen i progestin) i minipill (sadrže samo progestin). Kombinovane kontraceptivne pilule ne dozvoljavaju da dođe do ovulacije, dok minipill zgušnjava sluz grlića materice i tanji endometrijum, kako bi onemogućila prolaz sperme do jajne ćelije. Ginekolog će vam, na osnovu anamneze, prepisati pilulu koja baš vama najviše odgovara. Zato je najbolje da, ukoliko niste sigurni kako da postupite, savet potražite upravo od lekara koji vam je i prepisao kontraceptivne pilule.

Uradite prenatalno testiranje

Ako ste još od prvih nedelja trudnoće zabrinuti za zdravlje svoje bebe, prenatalni test je pravi izbor za vas. Budući da je dostupan već od desete nedelje trudnoće, prenatalni test često biraju majke koje žele da budu sigurne da je s bebom sve u redu.

Prenatalno testiranje predstavlja neinvazivnu metodu, putem koje se, na osnovu malog uzorka majčine venske krvi, može ustanoviti prisustvo ili odsustvo hromozomskih abnormalnosti. Moj prenatalni test je veoma precizan, pouzdan, neinvazivan i bezbolan. U pitanju je prenatalni test koji otkriva najčešće trizomije kod čoveka (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom), kao i pol ploda. Test je namenjen svim trudnicama, a posebno se preporučuje trudnicama starijim od 35 godina, u slučaju nepovoljnog nalaza dabl i tripl test, kod opterećene porodične anamneze, ako postoji istorija spontanih pobačaja, u trudnoćama nastalim vantelesnom oplodnjom…

Testiranje je moguće već od desete nedelje trudnoće, a rezultati stižu već nakon nekoliko dana. Ako rezultati testa pokažu da hromozomske aberacije nisu detetktovane, možete nastaviti da uživate u svojoj trudnoći. Ukoliko rezultati ukazuju na postojanje abnormalnosti, lekar i genetičar će vas uputiti u moguće opcije.

Čak i ako prenatalni test pokaže da nisu detetktovane abnormalnosti kod ploda, redovne lekarske kontrole ostaju prioritet. Veoma je važno da trudnica i beba tokom cele trudnoće ostanu zdrave i da se majka na najbolji mogući način pripremi za porođaj. Ako problemi i nastanu, od ključne je važnosti da se na vreme otkriju. Blagovremena reakcija može spasiti život.

Zaključak

Kada je reč o kontraceptivnim pilulama i posledicama upotrebe ovog vida kontracepcije tokom rane trudnoće, savet stručnjaka je jednoglasan: ukoliko sumnjate da ste trudni, odaberite neki drugi oblik kontracepcije. Dosadašnja istraživanja nisu dovoljnog obima da bi u potpunosti isključila nastanak abnormalnosti kao posledicu korišćenja kontraceptivne pilule.

Ipak, studije koje su do sada sprovedene ne govore u prilog postojanju uzročno-posledične veze između kontraceptivne pilule i nastanka abnormalnosti kod bebe. Ukoliko niste sigurni da li je kontraceptivna pilula pravi izbor za vas, porazgovarajte s lekarom o drugim oblicima kontracepcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *