Atina

Neverovatne činjenice o Atini koje će vas zadiviti!

Posted by

Atina nije bez razloga proglašena za kolevku zapadne civilizacije! Svima je dobro poznata grčka mitologija, prelepe plaže, masline i vino, kao i fantastične, obimne muzejske kolekcije ove drevne zemlje i njena bogata istorija. Atinska leta su vrela i uzbudljiva, a zime nežne i ugodne, pa će vam letovanje u Grčkoj ili Atina Nova Godina 2018 biti jednako dobre opcije.

Pogledajte neke neverovatne činjenice o glavnom gradu Grčke, Atini.

Atina je najstarija prestonica na svetu!

Atina je jedan od najstarijih gradova na svetu – ova kolevka civilizacije osnovana je oko 3400 godina pre Hrista! Osim toga, ovo je prvi grad koji je ikada imao titulu glavnog grada neke države, u ovom slučaju Grčke, a nekada je Atina bila polis.

Atina nije bila glavni grad Grčke samo od 1821. do 1834; tada je u toku bio Rat za nezavisnost, a privremena prestonica je bila u gradu Nafplio.

U Atini su održane prve Olimpijske igre

Poslednje Olimpijske igre održane su u Atini 2004. godine, a prve olimpijske igre čak 776. godine pre Hrista.

Olimpijske igre su veoma drevna grčka tradicija: kada su osnovane, održavale su se u čast boga Zevsa kod Olimpa, planine po kojoj su i dobile ime. Stari Grci su smatrali da su na vrhu ove planine živeli bogovi.

Grci su Olimpijske igre nekada shvatali veoma ozbiljno; u Staroj Grčkoj, sportisti koji bi se povukli sa igara kažnjavani su za kukavičluk. Za takmičare na Olimpijskim igrama vezivao se određeni prestiž i slava.

Atina je prošla skoro svaku formu političkog uređenja

Rodno mesto demokratije je tokom svoje duge istorije imalo mnogo različitih vrsta uređenja: monarhiju, demokratiju, socijalizam, komunizam…

Važno je napomenuti da se izvorna atinska demokratija znatno razlikuje od današnje: postojalo je ropstvo, a status građana imali su samo odrasli muškarci, ukoliko nisu bili stranci.

Arheološko blago u atinskom metrou

počeli su radovi na izgradnji metroa u glavnom gradu Grčke. Tom prilikom, slučajno je otkriveno preko 50.000 dragocenih arheoloških artefakata, i ovo se pretvorilo u najveće arheološko iskopavanje u ovom regionu.
Neke od ovih iskopina izložene su duž metroa, koji trenutno ima više od 135 kilometara i 61 stanicu. Metro je znatno pomogao rešavanje problema zagađenosti u Atini, koja se do skoro smatrala za jedan od najzagađenijih gradova na celom kontinentu.

Ukoliko više volite da putujete svojim kolima, imajte na umu da je drumski saobraćaj u Atini prilično gust, pa vam mape i mobilne aplikacije mogu pomoći u snalaženju na putevima u Grčkoj.

Grad maslina

Prema legendi, za naklonost građana borili su se Posejdon i Atina. Posejdon je građanima podario izvor slane vode, a Atina maslinovo drvo. Građanima se više dopao Atinin poklon, pa je ona postala zaštitnica grada – države, koji je i ime dobio po njoj.

Atina je grčka boginja mudrosti, rata i stvaralaštva. Prema izvorima iz grčke mitologije, rođena je iz glave svog oca Zevsa.

Kolevka pozorišta

Atina ima 148 pozornica – više nego londonski West End i Brodvej zajedno!

Čuveno je pozorište u Epidauru: izgrađeno 340. godine pre Hrista, moglo je da primi oko 3000 gostiju, i bilo je podeljeno na dva dela: jedan je bio za građane, a drugi za sveštenike i političke figure.

Tragedija i komedija: dva lica jedne maske

Starogrčka drama cvetala je od 700. godine pre Hrista. U Atini, koja je u ovom periodu bila najznačajniji kulturni, vojni i politički centar, na svečanostima u čast boga Dionisa (koje su se prikladno zvale Dionizije), odigravale su se predstave tri žanra: tragedije, komedije, i predstave u čast satira.

Ove poslednje bile su neka vrsta tragikomedije u kojima je često bilo vulgarnosti, preterivanja i opscenosti.

Glumci su mogli biti isključivo muškog pola, i nosili su velike maske sa prenaglašenom mimikom, kako bi se lepo videle i sa udaljenih mesta.

Kako je atinska klima uvek nežna i prijatna, nećete pogrešiti kad god odlučite da posetite grčku prestonicu, i otkrijete nešto više o gradu u kome svaki kamen priča priču o istoriji civilizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *