beba-lezi-na-krevetu

Pokloni za bebe: šta je preporučljivo, a šta treba izbegavati?

Posted by

Odabrati idealan poklon za bebu je veoma ozbiljan posao. Potrebno je posebnu pažnju obratiti na materijale koji su pogodni za bebinu kožu, prilagoditi tip kozmetike, voditi računa o korisnosti proizvoda u trenutku poklanjanja ili kasnijeg života

Međutim, najbolji pokloni za bebe ne moraju zadavati glavobolju ukoliko se unapred pripremimo za avanturu zvanu – šta pokloniti bebi?

Obratite pažnju na uzrast bebe

Da, nije svaka beba ista. Novorođenčetu je verovatno bolje pokloniti nešto drugačiji dar nego bebi od 6 meseci, ili godinu dana, tako da se u odnosu na to koliko je beba stara – oslonite na to šta ćete joj birati na poklon. Tada ste u najvećoj mogućnosti da izaberete pravi poklon za bebu i time obradujete i njene roditelje ili im olakšate neki deo posla.

Veliki pokloni – u dogovoru sa roditeljima

Pod velikim poklonima za bebu podrazumevamo krevetac, kolica, nosiljku, auto sedište,  torbu za bebine stvari, dubak, kadicu ili pumpicu za izmazanje mleka – ukoliko roditelji nisu stigli na vreme da se opreme ovako bitnim komadima opreme za bebe. 

Svaka od ovih stvari igra veliku ulogu u pripomaganju roditeljima da brinu o svom detetu, ali cene samo jednog od ovih komada umeju da budu vrlo visoke, i zato skidanje jedne ovakve obaveze sa njihovog ionako opterećenog budžeta može da bude od velike pomoći.

Igračke za bebe uz koje one najbolje uče

Beba uz pomoć igre istražuje svet oko sebe i uči kako stvari funkcionišu. Igrajući se ona vežba pokrete i usavršava sposobnosti kako bi savladala sve važne razvojne korake – okretanje, sedenje, stajanje, puzanje, hodanje. 

baba-lezi-pored-plisane-igracke

Ako baš ne znate šta pokloniti bebi, možete se odlučiti da doprinesete bebinom razvojnom putu, u svoj poklon možete uvrstiti i zanimljive igračkice poput sledećih:

  • Lopta u nekoj jarkoj boji – obična gumena loptica biće omiljena bebina igračka, koja će joj već u ranom stadijumu pomoći da ojača mišiće vrata, ruku i trbuha.
  • Šarena zvečka – sličan slučaj kao sa loptom, samo što će bebi uz zvečku biti zanimljiv i zvuk koji ona ispušta, a koji takođe utiče i na njen psihički razvoj.
  • Babuške za bebe – slaganje različitih “posudica”, jednu u drugu pomoći će bebi da lakše koncipira dimenzionalnost i sled događaja.
  • Lokove kockice – možda vam se čini rano, ali i roditelji će vam biti zahvalni kada dođe trenutak da dete počne sa učenjem slova i brojeva.
  • Školska tabla, bojice, krede i voštane olovke – Bebe već do prve godine pokušavaju da se igraju šarenim olovkama. U tom procesu stvara se veza između očiju i ruku.

Ukoliko se ipak odlučite za velikog, plišanog zeca ili medveda, dete će za nekoliko meseci svakako biti srećno što ga ima u sobi. Dečije sobe su svakako uvek najpoznatije po izobilju igračaka koje se u njoj nalaze.

Odeća i obuća za bebu – mač sa dve oštrice

Iako se može svrstati i u praktične poklone za bebu, bebina odeća ne mora da bude obaveza koju ćete baš vi doneti. Osim što će puno njih verovatno baš za odećom posegnuti, treba znati da ako kupite sasvim malu garderobicu – beba će je brzo prerasti.

Ukoliko ipak izaberete da vaša odeća sačeka bebu u nekim kasnijim mesecima (potrudite se da ne bude baš u narednim godinama) beba neće koristiti vaš poklon onda kada ste joj ga namenili i i postoji mogućnost da se na njega zaboravi

Sa obućom je isti slučaj, osim što su čarapice i neke mekane patofnice često sastavni deo nekog “baby box” paketa ili “torte od pelena”

Ovakvi setovi poklona su veoma praktični i potrebni roditeljima jer najviše novca u toku prvih meseci bebinog života odlazi baš na pelene, a jedna takva “torta” sadrži i po 30 pelena, ali je paket često obogaćen stvarčicama kao što su portikla, već pomenute čarape i patofne, peškir, pokoja boca bebi kozmetike i igračka.

Praktični pokloni za bebe

Roditelji se sigurno neće buniti ako bebi kupite nešto korisno – poput bebi alarma, kadice, grejača za flašice, bočice za hranu ili sve popularniju ležaljku za bebe u kojoj će podjednako uživati i mama i beba.

U praktične poklone ubrajamo i kozmetiku za bebe, pri čijem izboru treba voditi računa da ona bude veoma kvalitetna, od proverenih proizvođača bebi kozmetike, da nije istekao rok trajanja, kao i da se roditelj slaže sa korišćenjem baš te kupke ili kremice.

carapice-i-stvari-za-bebu

Uvek rado viđen poklon su i po nekima najbolji pokloni za bebe su pelene, peškiri i ćebad za pokrivanje bebe. Posteljina za bebe je jednako bitno da bude veoma kvalitetna kao i kozmetika, i uvek birajte onu izrađenu isključivo od prirodnih materijala.

Posteljine za bebe koje se danas izrađuju u raznim dezenima i bojama. Peškiri sa kapuljačom i prekrivači za bebe su takođe neizostavan deo dečijeg ormana, a uvek možete izabrati neke zanimljive i za nijansu drugačije od ostalih.

Pokloni u skladu sa običajima

Narodni običaji nalažu da se ne ide na babine prvih 40 dana od rođenja deteta. To, naravno, ne važi za najbliže rođake kojima rođenje deteta pričinjava veliku radost i ushićenje. Ukoliko ne znate šta biste poklonili baš novorođenčetu, možda bi bilo kreativno u današnje vreme posegnuti za tradicionalnijim poklonima. 

U tom slučaju, nećete mnogo imati da promišljate o vrsti poklona jer su ih običaji unapred propisali, ali svakako ne treba zaboraviti ni majku, kojoj se takođe uručuje poklon, kao i bebi:

 

  • Novac je poklon koji odoleva vremenu. Ispod jastuka bebi stavite novac uz šaputavu poruku da kupi čokoladu, knjigu… 
  • Nakit ili dukat su takođe pokloni za bebe koji ne prestaju da budu popularni. Osim dukata, popularne su ogrlice od ćilibara kao i narukvice za bebe, a oni koji žele malo više da potroše na ovakav poklon – mogu u zlatarama kupiti kašičicu (ili zvečku) od nekog plemenitog metala, sa ugraviranim imenom bebe.

 

  • Pogača, torta i piće s tim što ne treba zaboraviti da se donetim đakonijama u kojima ćete svi zajedno uživati, prvo majka poslužuje.

Naučnici tvrde da bebe imaju više od dva puta aktivniji mozak od odraslih, i u prve tri godine života uče neverovatnom brzinom. Svi naši pokušaji da im udovoljimo i olakšamo taj proces ogledaju se već u prvim poklonima i zbližavanjima sa bebom. Ukoliko odlučite da bebi poklonite neki od predloženih poklona, pomoći ćete i bebi ali i njenim roditeljima u zajedničkom životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *