qr kod na telefonu

QR kodovi – kako se generišu i za šta ih sve možete koristiti?

QR kodovi su postali sjajan način za lakše i brže deljenje podataka.

O tome najbolje govori i podatak da je u 2022. godini 89 miliona korisnika pametnih telefona u SAD-u skeniralo ovaj kod, a procene su da će do 2025. godine taj broj dostići 100 miliona korisnika. Ovo nimalo ne čudi, s obzirom da QR kodove možete videti na svakom koraku, od štampanih reklamnih materijala, preko pakovanja proizvoda, pa sve do izložbi u galerijama i računa u prodavnici. 

Zato ćemo u ovom tekstu istražiti šta predstavljaju ovi jednobojni obrasci i kako su nastali. Takođe, pojasnićemo na koji način se oni mogu skenirati, napraviti, ali i koristiti. Nastavite da čitate i saznajte sve o QR kodovima! 

Skeniranje QR koda – brži način da dođete do informacija

Dobijanje informacija sa lakoćom nikada nije bilo važnije nego danas. Nakon što napravite vaš jedinstveni QR kod, on se vrlo lako može skenirati i dovesti do podataka koji su u njemu upisani. 

Za skeniranje QR koda potreban je Android, Windows ili iOS pametni telefon sa odgovarajućom aplikacijom za skeniranje koda (QR kod skener ili čitač). Na mnogim telefonima koji se danas proizvode, ova aplikacija je sistemska, pa se automatski nalazi u telefonu pod imenom skener. 

Ipak, ako je nemate na vašem pametnom uređaju, jednostavno možete preuzeti neku od aplikacija za skeniranje QR koda preko prodavnice aplikacija

Kada otvorite aplikaciju za skeniranje, koraci koje je potrebno da uradite su sledeći: 

  1. Usmerite kameru ka QR kodu iz bilo kog ugla i sačekajte trenutak
  2. Aplikacija će automatski prepoznati QR kod i prikazati informacije koje sadrži

Na ovaj način brzo se može doći do različitih informacija koje su prethodno upisane u kodu, pa je ovo veoma zgodan alat za jednostavno deljenje podataka. Odlična informacija je da će ovaj kod prikazati svoj sadržaj čak iako je oštećen -i to čak do 30%!

bandera na ulici izlepljena nalepnicama sa qr kodovima

Šta je QR kod i kako je nastao? 

QR kodovi su kvadratni dvodimenzionalni bar kodovi koji mogu sadržati različite vrste informacija. Nastali su 1994. godine u Japanu, a ‘QR’ je zapravo skraćenica za brzi odziv (engl. quick response) zbog veoma brzog dekodiranja podataka sa njega.  

Interesantno je da su u početku korišćeni za lakše označavanje i praćenje delova u okiru proizvodnje vozila. Danas se, zbog mogućnosti kodiranja velike količine podataka u malo prostora, oni upotrebljavaju u mnogo šire svrhe –  od menija u restoranima do mobilnih aplikacija koje koriste mobilno tagovanje, ali i muzejskih postavki. 

Možete ih zamisliti kao unapređenu verziju bar kodova, koja može da prenese mnogo veću količinu informacija. Pored toga, postoje dve vrste standards ovih kodova: 

  • statički
  • dinamički

Statički QR kodovi podrazumevaju da se sadržaj koji jednom odlučite da unesete u njih ne možete menjati. Suprotno njima, dinamički se mogu reciklirati, što znači da podatke u njima možete menjati beskonačan broj puta, bez potrebe za pravljenjem novog koda.  

Pomoću QR kod generatora možete kreirati ovu vrstu dvodimenzionalnog bar koda i time stvoriti  hipervezu kojom se dolazi do vema raznolikih vrsta podataka, te je korišćenje QR kodova, koje je poteklo iz Japana, postalo popularno u čitavom svetu. 

Kako napraviti QR kod? 

Uz sve veći broj generatora QR koda, među kojima su neki i na srpskom jeziku, možete brzo i jednostavno da napravite sopstvene kodove koji vam pružaju mogućnost da prenesete informacije koje želite na veoma efikasan način.

QR kod generator je alat koji vam omogućava da kreirate prilagođene kodove za različite namene. Njime možete kreirati vezu pomoću koje se dolazi do kontakt informacija, broja telefona, lozinke za WI-FI, stranice događaja, određenog naloga na društvenim mrežama, tekstualnog sadržaja ili URL adrese.

Takođe, on vas može odvesti do fotografija, muzike, vCard-a, veb stranice, e-mail-a ili lokacije koju odaberete što je vrlo praktično za različite industrije

Generisanje QR koda je jednostavno, brzo, a može biti čak i zabavno.

Ovo su koraci koje treba da pratite

  1. Odaberite vrstu informacija koje želite da kod sadrži: Prvo odaberite vrstu informacija koje želite da sadrži vaš QR kod. Da li su to URL adresa, kontakt informacije, tekstualna poruka ili nešto drugo?
  2. Unesite informacije: Nakon što ste odabrali vrstu informacija, unesite odgovarajuće podatke u odgovarajuća polja. Na primer, ako želite da generišete QR kod za URL adresu (link), unesite željeni URL u odgovarajuće polje.
  3. Prilagodite QR kod: Sada je vreme da prilagodite izgled QR koda. Možete odabrati boje, dizajn, dodati logotip, ikonicu ili okvir kako biste ga učinili jedinstvenim i prepoznatljivim. Iako je prilagođavanje najzabavniji deo u procesu stvaranja koda, mnogi generatori nemaju ovu opciju, pa je potrebno da to uračunate.
  4. Generišite QR kod: Kliknite na zeleno dugme „Sačuvaj“ ili „Generiši“ i vaš QR kod će biti stvoren u trenu! Možete ga preuzeti u različitim formatima, kao što su PNG, PDF ili SVG, te ga koristiti na štampanim materijalima, nalepnicama, letcima ili digitalnim platformama.
  5. Nakon što ste napravili vaš jedinstveni QR kod, on se može veoma veoma lako skenirati i koristiti.

Pokušajte da napravite QR kod već danas kako biste poboljšali način na koji delite informacije u lične ili komercijalne svrhe.

nalepnica na kutiji sa qr kodom i čovek koji telefonom skenira kod

Načini na koje se QR kodovi mogu koristiti 

Skeniranje QR koda može pružiti svima različite mogućnosti i koristi. 

Pomoću njih možete da unapredite svoje poslovanje i pojednostavite deljenje podataka.

Ukoliko ste vlasnik preduzeća, možete koristiti QR kodove da biste olakšali kupcima pristup informacijama o proizvodima, popustima ili kontakt podacima. Restorani veoma često koriste QR kodove za brzo prikazivanje jelovnika ili za online narudžbine. Takođe, oni se često koriste u marketinške svrhe, kao deo promotivnih materijala ili kampanja.

Skeniranje QR koda postaje sve popularnije i sve više ljudi prepoznaje njegovu vrednost i praktičnost. Bilo da ste na putu, u prodavnici ili na sastanku, čitač QR koda vam omogućava da brzo pristupite informacijama koje su vam potrebne.

QR kodovi su svuda oko nas, a se procenjuje da će njihova budućnost biti svetla.

Oni stvaraju jedinstvenu vezu između onlajn i oflajn sveta, čime svi korisnici dobijaju interaktivno iskustvo. Zbog navedenih benefita korišćenja QR kodova, nesumnjivo je da će narednih godina njihova popularnost da raste, a na nama ostaje da na najbolji mogući način naučimo i upotrebimo sve pogodnosti koje nude. 

Čitajte Big Bang i saznajte još zanimljivosti o različitim temama koje nas okružuju!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *